Armoede in Nederland, wat doe je eraan?

Over geld praat je niet. Het klinkt heel fatsoenlijk, maar dit taboe is enorm schadelijk. De schaamte is zo groot dat zelfs mensen die in hun financiële problemen de wanhoop nabij zijn, veel te laat om hulp vragen. Het gevolg is een vicieuze cirkel van oplopende spanningen in relaties en gezinnen, problemen op het werk of op school en oplopende schulden. SchuldHulpMaatje wil het taboe op geldzorgen doorbreken, om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken en zonder verwijten te helpen.

Lees verder 

Een helpende hand

Niet verstandig met geld omgaan en impulsiviteit zijn de belangrijkste oorzaken van schulden, blijkt uit onderzoek van Nibud. Er is in veel gevallen dan ook een verandering van gedrag en levensstijl nodig om schoon schip te maken en vervolgens uit de financiële problemen te blijven. Mensen die onder druk staan, kunnen echter vaak niet meer helder denken en verliezen steeds meer het overzicht over hun geldzaken. Een luisterend oor en helpende hand is dan nodig.

Wat jij kunt doen

Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft serieuze financiële problemen. Je hoeft niet machteloos toe te kijken als je geldzorgen signaleert bij je familie, vriend, buurman of collega. Durf het bespreekbaar te maken!

Jeroen* kon op die manier worden geholpen. Hij had het niet makkelijk. De voorganger kwam regelmatig bij hem langs. Tijdens die bezoeken kwamen ook de financiële problemen ter sprake en werd hij doorverwezen naar SchuldHulpMaatje. “Het duwtje in de rug had hij nodig. Hij wist wel dat het in principe mogelijk was, maar het lukte hem niet om zichzelf ertoe te zetten,” vertelt zijn maatje. Jeroen is nog niet van zijn schulden af, maar laat via zijn maatje weten dat hij zich beter voelt en blij is met de hulp die hij krijgt.

Als je net als Jeroen te maken hebt met oplopende financiële problemen, aarzel dan niet om hulp te vragen. Je kunt terecht bij de gemeente, maatschappelijk werk, voedselbank, kerk of op www.uitdeschulden.nu.

Samen lukt ’t!

*Jeroen (niet zijn echte naam) heeft aan SchuldhulpMaatje toestemming gegeven zijn verhaal te delen.