Kennisplatform AVG

Op 25 mei wordt er een nieuwe wet op het gebied van privacy van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Alle organisaties in Europa, dus ook de locaties die zijn aangesloten bij de landelijke Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland, moeten aan die wet voldoen.
Hier worden voorbeelden geplaatst en meer informatie gegeven rondom AVG.

Downloads

De lijst met downloads wordt regelmatig aangevuld.

 1. Algemene informatie

Informatiebrief over de invoering Algemene Verordening Gegevensbescherming

2. Verwerkingsregister

Uitleg over het verwerkingsregister

Voorbeeld van een verwerkingsregister

3. Datalekprocedure

In een datalekprocedure staat beschreven wat een datalek precies is, bij wie dat gemeld moet worden en welke acties ondernomen moeten worden. In het bijbehorende logboek worden alle meldingen vastgelegd.

4. Privacy- en cookieverklaring

SchuldHulpMaatje-locaties kunnen de privacyverklaring van SchuldHulpMaatje Nederland gebruiken als voorbeeld voor de privacyverklaring op hun eigen website.

Gebruik je op je lokale website een aanmeldformulier? Dan is het verstandig om onder de invulvelden en boven de bevestigingsknop de deze akkoordverklaring te plaatsen:
We kunnen je alleen helpen als we je kunnen bereiken. Daarom vragen we deze gegevens van je. Die gebruiken we om je te bellen of e-mailen om een afspraak met je te maken. We geven je persoonsgegevens aan niemand anders en we bewaren ze niet langer dan nodig is. Lees voor meer informatie onze volledige privacyverklaring elders op deze website.
√ Ja, SchuldHulpMaatje mag mijn gegevens op deze manier gebruiken

5. Model beleidsdocument

Elke organisatie is verplicht om te beschrijven hoe de organisatie omgaat met persoonsgegevens. Dit model beleidsdocument is te gebruiken als uitgangspunt voor de beschrijving van het lokale privacybeleid.

6. Do’s en don’ts vrijwilligers

Bescherming van persoonsgegevens gaat niet alleen over technische maatregelen, maar ook over gedrag. Mensen met schulden zijn een kwetsbare groep. Deze do’s en don’ts voor vrijwilligers helpen de maatjes in hun bewustwording hoe ze zo zorgvuldig mogelijk omgaan met de persoonlijke gegevens van de hulpvragers, zodat ze ook daarin kunnen laten zien dat SchuldHulpMaatje te vertrouwen is. Bespreek de do’s en don’ts op een maatjesavond!

Hulpvragersysteem

Om aan de Algemene Verordering Gegevensbescherming te voldoen, moet ook het hulpvragerssysteem worden aangepast. Deze veranderingen in het systeem worden gefaseerd doorgevoerd. Wat er wordt veranderd, meer uitleg en instructie vind je in de helpdeskkennisbank onder het kopje Hulpvragersysteem.

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op een aantal veel gestelde vragen. Dit overzicht is niet uitputtend. Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op met Nathalie Eilander. Binnenkort wordt er een online helpdesk geopend waar je eenvoudig met je vragen terecht kunt.