Nico Olsthoorn is al vijf jaar Maatje: “Prachtig om iemand er weer bovenop te helpen”

Goed kunnen luisteren, inlevingsvermogen hebben en kunnen samenwerken. Naast financieel inzicht zijn dát volgens Nico eigenschappen die een Maatje moet hebben. Zelf geniet hij al vijf jaar van zijn vrijwilligerswerk voor SchuldHulpMaatje.

Al vijf jaar lang is Nico Olsthoorn (62) uit het Westland Maatje. Hij houdt van een gestructureerde financiële administratie. Die heeft hij nodig in zijn werk en die heeft hij thuis ook. Niet verwonderlijk dus dat het werk van SchuldHulpMaatje hem aansprak. “Het werk bestaat uit op bezoek gaan, dingen uitzoeken, brieven schrijven”, vertelt Nico.

Blauwe brieven
Zijn eerste hulpvrager was Dorota, een Poolse vrouw. “Ze had een huurachterstand, betaalde geen verzekeringen meer en had schulden bij de gemeente en de Belastingdienst. In haar schuur vond ik een doos vol ongeopende, blauwe enveloppen. Ook andere brieven maakte ze al een tijd niet meer open. Ze had van alles meegemaakt, van verbroken relatie tot inbraak tot auto-ongeluk, en zat er helemaal doorheen. We begonnen met het openmaken van de brieven, alles ordenen en de balans opmaken. Alleen al bij de Belastingdienst bleek de schuld te zijn opgelopen tot 80.000 euro.”

Nico zette zijn tanden erin, samen met Dorota. Die was enorm dankbaar voor de hulp en zeer gemotiveerd om de problemen die ze zelf had veroorzaakt ook zélf op te lossen. Samen met de afdeling Budgetbeheer ging ze aan de slag om haar schulden af te lossen. Ondertussen lukte het hen, samen met een deskundige, om de schuld van 80.000 euro bij de Belastingdienst terug te brengen naar nul. Zo’n 3 jaar lang zagen Nico en Dorota elkaar wekelijks. Dorota eindigde schuldenvrij en gelukkig.

Dankbaar werk
“Ik vind het zulk dankbaar werk”, zegt Nico. “Het is prachtig om iemand te kunnen ondersteunen en op weg te helpen naar zelfstandigheid.” Het bemoedigt om successen te boeken, iemand er weer bovenop te helpen en dankbaarheid te ervaren. Het kost je wat tijd en energie om Maatje te zijn, maar je krijgt er zoveel voor terug.” Het laagdrempelige van SchuldHulpMaatje vindt Nico erg positief. Naast financieel inzicht hoeft een Maatje eigenlijk ‘alleen maar’ goed te kunnen luisteren, inlevingsvermogen te hebben en goed te kunnen samenwerken. “Je doet het echt samen”, zegt hij. “Dat heb ik ook tegen Dorota gezegd: ik kom je helpen om uit de schulden te komen, maar jíj moet het uiteindelijk doen. Bij Dorota ging dat perfect, maar ik heb ook al twee keer een traject moeten afbreken. Als iemand er niet voor gaat, houdt het op.”

Maatje zijn brengt Nico niet alleen voldoening, hij realiseert zich ook meer en meer dat niet alles vanzelfsprekend is. “Ik begeleid ook een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen. Die moet ze soms letterlijk zonder eten naar school sturen. Schrijnend! Armoede is een groeiend probleem in onze samenleving. Lang niet voor iedereen is het leven zo makkelijk als voor jou en mij. Het is belangrijk om dat te beseffen.”