Verschilmaker Erik Vreekamp: “Je kunt zoveel meer voor iemand betekenen dan dat ene klusje”

Erik Vreekamp startte in 2017 met HipHelpt in zijn woonplaats Nijkerk. HipHelpt noemt zulke aanpakkers verschilmakers. Wie is Erik, hoe heeft hij het opzetten van een HipHelpt-locatie aangepakt en hoe maakt die dan het verschil?

Wie is Erik?

Ik ben 47 jaar, getrouwd en vader van 4 kinderen. Ik heb een achtergrond in de accountancy, heb in het sociale domein in finance en IT gewerkt en run nu een social enterprise: we maken tiny houses en mantelzorgwoningen en doen dat met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij noemen ze ‘talenten’. In mijn woonplaats Nijkerk ben ik ook actief in een diaconale buurtontmoetingsplek.

Jij was nauw betrokken bij het opzetten van een HipHelpt-locatie. Vertel!

We hebben in Nijkerk al een diaconaal platform waar 16 kerken bij zijn aangesloten. Ik zit in het dagelijks bestuur daarvan. Veel van de aangesloten kerken hadden een eigen hulpdienst die op de ene plek goed liep en op de andere minder. In 2017 kwamen we op het idee om de krachten te bundelen met HipHelpt. Dat was natuurlijk even een organisatie. Ik ben alle kerken afzonderlijk langs geweest, en ze zagen het voordeel er wel van in. We hebben nu één aanspreekpunt en zijn daardoor veel zichtbaarder en dus makkelijk te vinden. We hebben van binnen en buiten de kerk een grote pool van vrijwilligers. De app van HipHelpt, waarop de hulpvragen binnenkomen, werkt voor hen superhandig en is ook voor jongeren interessant.

HipHelpt noemt mensen zoals jij verschilmakers. Welke eigenschappen moet een verschilmaker hebben?

Je moet een beetje ondernemend zijn. Je moet geloven in het concept en dat enthousiast kunnen verkopen. Je moet daarvoor misschien door wat barrières heen, maar dat moet je niet afschrikken. Gewoon doorpakken. Ik geef eerlijk toe: het helpt wel als er al een structuur is, zoals het diaconale platform dat wij in Nijkerk hebben. Als die er niet is, moet je zelf een samenwerkingsvorm zoeken. Maar HipHelpt-Nederland kan je daarbij helpen. Mijn tip is: begin gewoon. Regel een kartrekkersgroepje en ga aan de slag. Begin gewoon met de inhoud, dan komt de vorm vanzelf wel. Als je het andersom doet, laat je je misschien afschrikken, en dat is niet nodig!

En hoe maken jullie in Nijkerk dan het verschil?

Sinds we samenwerken als HipHelpt zijn we veel zichtbaarder en krijgen we veel meer hulpvragen van buiten de kerk: 70 per kwartaal. Het is bijzonder dat je met HipHelpt achter de voordeur van mensen komt. De aanleiding is dan misschien een klusje, maar vaak zit er een groter verhaal achter. Eenzaamheid is een groot probleem. Door er te zijn en een kopje koffie te drinken kun je zoveel meer voor iemand betekenen dan enkel dat klusje te doen. Je maakt dan echt verschil in iemands leven.

Starten met HipHelpt of vrijwilliger worden?

Interesse in het starten van een HipHelpt-locatie in jouw woonplaats? Lees meer op Starten met HipHelpt in jouw plaats, wijk of buurt?