Verschilmaker Saskia Kouters: “Ik zie dat mensen weer tot bloei komen”

Saskia Kouters is in haar woonplaats een SchuldHulpMaatje-locatie gestart. SchuldHulpMaatje noemt zulke aanpakkers verschilmakers. Wie is Saskia, hoe heeft ze het opzetten van een SHM-locatie aangepakt en hoe maakt die dan het verschil?

Wie is Saskia?

Ik ben 55 jaar, moeder van 4 kinderen en woon al 25 jaar in Almere. Ik ben nauw betrokken geweest bij het opzetten van een kerkelijke wijkgemeente in Almere-Haven en doe nu hetzelfde met een nieuwe wijkgemeente in Almere-Hout. De missie van mijn kerk in Almere is dat iedereen binnen 10 minuten van zijn voordeur een warme geloofsgemeenschap moet kunnen vinden. In het dagelijks leven werk ik voor een organisatie die gemeenten, bewindvoerings- en andere schuldhulpverleningsorganisaties beoordeelt of ze in aanmerking komen voor een keurmerk.

Jij was nauw betrokken bij de doorstart van een SchuldHulpMaatje-locatie in Almere. Vertel!

Het eerste jaar stond vooral in het teken van: wat komt er allemaal kijken om zo’n locatie te laten draaien. Je wordt hierbij overigens goed ondersteund door SchuldHulpMaatje-landelijk. We hebben gezocht naar een penningmeester en een secretaris en daarna hebben we een strategisch plan gemaakt. Een belangrijk onderdeel daarvan was samenwerken met andere vrijwillige schuldhulporganisaties in Almere, zoals Humanitas en het Leger des Heils. We hebben met elkaar een alliantie opgericht en vormen voor hulpvragers één gezicht. Als iemand maar geholpen wordt, door wie precies maakt niet uit. Een ander speerpunt is de samenwerking met kerken. Dat is belangrijk, want SchuldHulpMaatje en kerken kunnen elkaar mooi versterken. Kerken kunnen een vindplaats zijn voor hulpvragers, kerken hebben vrijwilligers die maatje kunnen worden en kerken kunnen SchuldHulpMaatje financieel ondersteunen.

SchuldHulpMaatje noemt mensen zoals jij verschilmakers. Welke eigenschappen moet een verschilmaker hebben?

Je hebt enthousiasme nodig voor het thema, je moet bewogen zijn met de doelgroep. Het is ook belangrijk dat je een pioniersmentaliteit hebt, je wilt graag dingen uitproberen en wordt er niet zenuwachtig van dat niet alles kant en klaar is als je begint. Je moet zoeken naar mogelijkheden en dat leuk vinden. Kunnen doorzetten is ook belangrijk. En het is fijn als je goed kunt netwerken, op verschillende niveaus. Je hebt zowel te maken met wethouders als met hulpvragers. Laatste tip: verzamel de juiste mensen om je heen, je hoeft niet alles zelf te doen.

En hoe maken jullie in Almere dan het verschil?

Wij geloven dat mensen moeten kunnen zijn wie ze bedoeld zijn om te zijn. Dat lukt niet als je schulden hebt, dan kom je niet tot je recht. Ik zie dat mensen weer tot bloei komen als ze worden geholpen. En dat daarmee de hele stad een stukje lichter wordt. Want als het beter gaat met iemand, straalt dat uit naar de omgeving. Dat is het verschil dat wij maken.

Starten met SchuldHulpMaatje?

Interesse in het starten van een SchuldHulpMaatje-locatie in jouw woonplaats? Lees meer.