Als diaken weet Leo van der Form dat armoede niet altijd zichtbaar is aan de buitenkant. “Mensen die niets te besteden hebben, kunnen er toch heel netjes uitzien.” De vraag ‘red je het wel’ is daarom extra belangrijk.
“Tijdens de energiecrisis hadden sommige inwoners moeite om hun gasrekening te betalen. Mensen die de compensatie van de overheid wel konden missen, konden die afstaan als ze dat wilden. Zij stopten die dan in de brievenbus bij mensen die dat geld hard nodig hadden.
We mochten mensen destijds vanwege corona niet bezoeken, daarom zijn kerkenraadsleden mensen gaan bellen om contact te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. We hebben een kleine kerkenraad, dus ook de diakenen hielpen mee.”
Kleine gemeenschap
“Als diaconie vroegen we ons toen wel af: hoe komen we erachter welke mensen we financieel kunnen steunen? De gemeente roept weleens onze hulp in als een inwoner tijdelijk extra ondersteuning nodig heeft. Maar omgekeerd krijgen we vanwege de privacy nooit te horen om wie het gaat.
Soms hoorden we iets via de tamtam. Bijvoorbeeld een buurvrouw of een familielid weet vaak wel hoe het zit bij andere gezinnen of alleenstaanden. Die zeggen dan: ‘Leo, zou je daar niet een keer langsgaan?’ Maar je kunt niet zomaar bij iemand binnenkomen met de vraag: ‘Hallo, hoe gaat het? Ik kom even informeren hoe het er financieel voorstaat.’”
Opening
“Op een gegeven moment was ik bij een bijeenkomst van het Diaconaal Platform Westland, ter vervanging van een collega. Daar sprak iemand van de gemeente Westland over de vraag ‘red je het wel?’ Toen dacht ik aanvankelijk: ‘Ja, tjonge, als het zó simpel werkt…’
Maar het triggerde me wel en ik nam me voor om die vraag inderdaad een keer te stellen. En toen ik dat deed de eerstvolgende keer dat ik bij iemand langsging, opende het gesprek zich meteen. Er speelde van alles bij deze mensen en het hele verhaal kwam los. Ik was verbaasd: wat gebeurt hier?”
Simpele vraag
“Uiteindelijk konden we met SchuldHulpMaatje iets betekenen voor deze mensen. Het heeft mij geïnspireerd om de vraag ‘red je het wel?’ voortaan altijd te stellen. Het heeft vast niet altijd hetzelfde effect, en uiteraard kan iemand ook gewoon zeggen dat hij of zij het prima redt, maar het kan dus een opening voor een gesprek bieden.