Resultaten

SchuldHulpMaatje 2023

Met onze vrijwilligers, fondsen en partners hebben we dit in 2023 bereikt voor mensen met financiële problemen.

10.827

Mensen kregen hulp
van een maatje

44.330

Mensen die online
preventieve hulp
kregen

161

Burgerlijke
gemeenten waar
SchuldHulpMaatje
actief is

61%

Van de hulpvragers
(nog)niet in beeld
bij professionele
schuldhulpverlening

3.211

Betrokken en
deskundige
vrijwilligers

SchuldHulpMaatje vroeg inschakelen voorkomt stapeling van schulden

Steeds meer mensen met geldzorgen en/of schulden krijgen begeleiding van een SchuldHulpMaatje. In 2023 steeg het aantal hulpvragen bij SchuldHulpMaatje opnieuw met 12 procent, naar bijna 11.000. “Met steeds meer Nederlandse huishoudens die financieel kwetsbaar of financieel ongezond zijn*, is het aantal mensen dat hulp zoekt nog altijd het topje van de ijsberg”, vertelt Peter Rijsdijk, algemeen directeur SchuldHulpMaatje Nederland.

Van de hulpvragers is 61 procent (nog) niet in beeld bij beroepsschuldhulpverlening. Dat betekent dat SchuldHulpMaatje een aanvulling is op de beroepsschuldhulpverlening en mensen via informele netwerken en online weet te bereiken om hulp te bieden. Dat is goed nieuws, want het voorkomt verdere stapeling van schulden. Ook ondersteunt SchuldHulpMaatje mensen als het nodig is om hulp te (durven) vragen bij formele instanties.
Zangeres Sharon Kips, sinds afgelopen jaar ambassadeur voor SchuldHulpMaatje en zelf bekend met geldzorgen: “Geldproblemen zorgen voor stress en als je stress hebt, kun je niet meer helder nadenken. Hoe fijn is het dan als iemand naast je staat die met je meekijkt en zegt: we pakken dit samen op. Dat is wat SchuldHulpMaatje doet. Ik zou willen dat ze er toentertijd al waren geweest, dat had veel ellende in mijn leven kunnen voorkomen.” Lees ook de ervaringsverhalen van hulpvragers.

SchuldHulpMaatje actief in 161 gemeenten
Mensen die kiezen voor persoonlijke en deskundige begeleiding van een SchuldHulpMaatje houden zelf de verantwoordelijkheid in handen en worden gecoacht naar een gezonde financiële huishouding. Gratis en zonder oordeel. In 2023 hielp SchuldHulpMaatje daarnaast ruim 44.000 mensen preventief online met informatie, advies en tools hoe ze zelf kunnen werken aan een financiële balans.
Het afgelopen jaar waren 3211 vrijwilligers actief voor SchuldHulpMaatje. Inwoners van 161 gemeenten kunnen begeleiding krijgen van een SchuldHulpMaatje. Elf nieuwe vestigingen werden geopend en sloten zich aan als lid bij de Vereniging SchuldHulpMaatje: Maastricht, Dommeldal, Nunspeet, Ommen, Veendam-Pekela, Hoeksche Waard, Nieuwegein, Amstelveen, Waddinxveen, Nijmegen en De Bilt.

* Zes op de tien Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of financieel ongezond, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. In 2021 was dat nog vijf op de tien.