Resultaten

SchuldHulpMaatje 2022

Met onze vrijwilligers, fondsen en partners hebben we dit in 2022 bereikt voor mensen met financiële problemen.

9.653

Mensen kregen hulp
van een maatje

3.082

Betrokken en
deskundige
vrijwilligers

25.074

Mensen die online
preventieve hulp
kregen

151

Burgerlijke
gemeenten waar
SchuldHulpMaatje
actief is

62%

Van de hulpvragers
(nog)niet in beeld
bij professionele
schuldhulpverlening

381.828

Uren besteed door
Maatjes en
coördinatoren

   Toelichting resultaten SchuldHulpMaatje 2022

Bijna 10.000 mensen kregen in 2022 hulp van een gecertificeerd SchuldHulpMaatje, een groei van 13,7 procent. Van de hulpvragers is 62 procent (nog) niet in beeld bij professionele schuldhulpverlening. Dat betekent dat SchuldHulpMaatje een aanvulling is op de professionele schuldhulpverlening en mensen in een eerder stadium weet te bereiken om hulp te bieden. 


In 2022 hielpen we daarnaast ruim 25.000 mensen preventief online met informatie, advies en tools hoe ze zelf kunnen werken aan een financiële balans of met een doorverwijzing voor persoonlijke hulp door een Maatje. Bijna 3100 vrijwilligers (waarvan ongeveer 2600 Maatjes en coördinatoren) zetten zich in 2022 in om mensen met financiële zorgen te helpen. Inwoners van 151 gemeenten kunnen begeleiding ontvangen van een SchuldHulpMaatje. Elk jaar neemt het aantal locaties toe. Afgelopen jaar sloten 7 nieuwe locaties zich aan als lid bij de Vereniging SchuldHulpMaatje: Westerwolde, Eemsdelta, Nieuwkoop, Zwartewaterland, Montfoort, Arnhem en Altena. Ook is vanuit bestaande locaties het werk uitgebreid naar diverse buurgemeenten.

Ervaringsverhalen
“Ik dacht vroeger altijd dat ik alles zelf kon oplossen, maar ik heb geleerd wanneer ik om hulp moet vragen”, vertelt hulpvrager Hamid. “Een Maatje is eerlijk tegen je. Ik bleek de energiemaatschappij toch echt te moeten betalen. Mijn Maatje heeft me geholpen om e-mails te sturen, te bellen en alles te regelen.” Lees het verhaal van Hamid en van andere hulpvragers en Maatjes bij onze ervaringsverhalen.