Sluit jij je ogen voor schulden?

Je bent niet de enige. Samen pakken we jouw geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel.

Gratis en betrouwbare hulp bij geldzorgen en schulden in Valkenswaard

Heb je geldzorgen? Of zit je in de schulden of dreig je in de schulden te komen? Heb je minder te besteden doordat je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid) is veranderd? Het is vaak lastig om daar zelf een uitweg in te vinden. Maar niets doen zorgt ervoor dat de problemen alleen maar groter worden. Je bent niet de enige. Samen pakken we jouw geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel.

Wie & waar in Valkenswaard

In Valkenswaard staan 11 gecertificeerde Maatjes en 2 coördinatoren klaar voor inwoners met geldzorgen of schulden. We kunnen bij je thuis ontmoeten of in de ontmoetingswinkel afspreken.

Hoe dat in zijn werk gaat?

1. Kom in actie en neem contact op!

De eerste stap moet je zelf zetten. Dus heb jij geldvragen, geldzorgen of problemen met schulden? Vul het aanmeldformulier in en leg je situatie uit.

2. Een coördinator neemt contact met jou op.

Na jouw aanmelding neemt de coördinator contact met je op om kennis te maken en jouw situatie te bespreken. Zo kan de coördinator ervoor zorgen dat jij de begeleiding of schuldhulp krijgt die het beste bij jou past. Samen zetten we de eerste acties uit.

3. Je krijgt het SchuldHulpMaatje dat écht bij jou past.

Na het gesprek met de coördinator wijst de coördinator jou een SchuldHulpMaatje toe dat passend is voor jou en je helpt met jouw situatie.  Samen sta je sterk!

4. Samen aan de slag.

Jouw SchuldHulpMaatje neemt contact met je op om jou te ontmoeten. Jullie gaan samen aan de slag  en maken een plan op maat. Zo kun jij aan je schulden of geldvragen werken samen met een getraind Maatje.

Wie gaan mij helpen?

Onze Maatjes zijn gecertificeerde vrijwilligers die mensen met financiële problemen begeleiden en ondersteunen. Wij nemen niet de verantwoordelijkheid uit handen. We nemen de tijd om te luisteren naar jouw verhaal en zoeken samen naar oplossingen. We doen dit vrijwilligerswerk omdat we rotsvast geloven in de optelsom van samen sterk. Omdat we geloven dat het kan.

Je kunt ons bereiken door het contactformulier op deze pagina in te vullen en te verzenden. Onze coördinatoren nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en koppelen jou aan een Maatje dat bij je past.

Neem contact op met Mariëlla en Marja

Sluit je ogen niet voor schulden

Iedereen kan in financiële problemen komen door persoonlijke drama’s en tegenslagen, zoals werkloosheid, ziekte of echtscheiding. Veel mensen vragen uit schaamte pas om hulp als het water hen aan de lippen staat. 1 op de 2 mensen voelt zich machteloos als ze aan hun financiële situatie denken. Dat blijkt uit onderzoek van Arnoud Plantinga in zijn proefschrift Poor Psychology: Poverty, Shame, and Decision Making. Daarom voert SchuldHulpMaatje de campagne 'Sluit je ogen niet voor Schulden' om mensen te helpen hulp te vragen.
Doe mee met helpen!

Geldproblemen hebben een enorme impact. Als vrijwilliger begeleid en ondersteun je mensen met financiële problemen. Door hen op weg te helpen naar een gezonde financiële huishouding, zodat iemand het zelf kan. Door te luisteren naar hun verhaal en samen te zoeken naar oplossingen. Wij geloven dat het kan: mensen en hun financiën beter in balans brengen. Doe jij mee?

Meld je aan als Maatje

Organisatiegegevens

Naam:
Stichting Maatjes voor Valkenswaard
Ook genoemd:
SchuldHulpMaatje Valkenswaard
ANBI:
Deze locatie heeft ANBI status
RSIN:
862626146
KvK:
82845808

Bestuurssamenstelling

  • Voorzitter: C.V. Brink (Christine)
  • Penningmeester: J.A.J. Oosterling (Han)
  • Secretaris: C. van Dijk (Corine)

Doelstellingen

Het vergroten van de zelfredzaamheid van de hulpvragers door middel van het bieden van sociale en praktische ondersteuning.

Dat willen we bereiken door hulpvragers te koppelen aan een vrijwilliger, een SchuldHulpMaatje die hem/haar sociale en praktische ondersteuning aanbiedt. We komen in contact met hulpvragers via de gemeente, kerken, woningcorporaties, bedrijven en online campagnes.

Hulpvrager en SchuldHulpMaatje werken samen aan het (her)starten en bevorderen van het contact met de reguliere hulpverlening, met als resultaat het verbeteren van de financiële situatie om zo o.a. een einde te maken aan de noodzaak gebruik te maken van ‘nood’ voorzieningen. Zelfredzaamheid is het uitgangspunt voor de hulp en begeleiding.

Beleid

We richten ons op hulpvragers van de Gemeente Valkenswaard, Lumens (waarmee nauw wordt samengewerkt), de boodschappenmand, de Verbinding (ontmoetingswinkel), accent voor talent de verschillende inloophuizen en de ondersteunende partners. Het gaat om die hulpvragers die behoefte hebben aan sociale en praktische ondersteuning en gemotiveerd zijn. Naast nieuwe hulpvragers zal ook het huidige hulpvragersbestand worden gescreend (zie voor verdere beschrijving van deze doelgroep hoofdstuk 3.1 en 3.2).

Het SchuldHulpMaatje project richt zich op mensen in drie mogelijke fases van schuldenproblematiek. De preventieve fase, waarbij diepe schulden voorkomen kunnen worden, de curatieve (schuldhulp) fase,waarbij vaak al professionele schuldhulpverlening aanwezig is, en de nazorgfase waar een maatje als steuntje in de rug kan dienen waardoor terugval voorkomen kan worden. De rol van het maatje en de intensiteit van de begeleiding verschilt per fase.

Aanpak schuldenproblematiek (inclusief jongeren) We kunnen constateren dat ook veel jongeren problematische schulden hebben en daar nog geen hulp voor ontvangen. Meer inzet is nodig met name op het terrein van preventie, begeleiding en nazorg. De toegevoegde waarde die SchuldHulpMaatje (op termijn) kan leveren is:

1. SchuldHulpMaatje komt bij de hulpvragers thuis, tenzij er aanleiding is om elders af te spreken;
2. We blijven ondersteunen totdat hulpvrager zelfstandig verder kan;
3. We werken samen met andere professionele hulpverleners en vrijwilligersorganisaties;
4. We vormen aanvulling op en versterking van de gemeentelijk schuldhulpverlening;
5. We hebben een praktisch invulling voor preventie;
6. We proberen gedragsverandering bij hulpvragers te bewerkstelligen;
7. We hebben een speciaal programma voor jongeren: SchuldHulpMaatje Jong (zie ook www.moneyfit.nl)

Beloningsbeleid

De bestuursleden genieten voor hun bestuurswerkzaamheden geen beloning. Aan de bestuursleden kan geen vacatie- of presentiegeld worden toegekend. Ook kan geen van de bestuurders of andere personen al dan niet verbonden aan de stichting over het vermogen van de stichting beschikken als ware het zijn eigen vermogen is.

Downloads

Ik wil hulp

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Geslacht*
Het is belangrijk dat je een korte uitleg geeft van je situatie. En of er sprake is van een crisis. Bijvoorbeeld: een dreigende woning ontruiming, aankondiging afsluiting van gas, water en/of elektra, beslag op inboedel, of gedwongen verkoop van je woning.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.