De gemeente van Ilse gebruikt de weggeefboekjes uit het startpakket ‘Red je het wel?’

Ilse Kloot is voorzitter van de diaconie van een protestantse gemeente in Dordrecht. In haar kerk gebruiken ze de weggeefboekjes uit het startpakket ‘Red je het wel?’ “Bij de vraag ‘Hoe gaat het?’ kan iemand nog wegkomen. Bij ‘Red je het wel?’ is dat een stuk lastiger.”

“De reden waarom we met de weggeefboekjes aan de slag zijn gegaan”, zegt Ilse, “is de eye-opener dat mensen die bijvoorbeeld een scheiding meemaken, gemakkelijk in financiële problemen kunnen komen, en zelfs in de schulden.” Dat het risico op schulden bij mensen die een ingrijpende levensgebeurtenis meemaken zo groot is, en dat het belangrijk is om hen in het oog te houden, weten veel mensen niet, denkt Ilse: “Als je een scheiding meemaakt, heb je vaak te maken met dubbele lasten en andere extra kosten. Tegelijkertijd staat je hoofd helemaal niet naar financiën, omdat je leven op zijn kop staat. Als er kinderen zijn, is de impact nog groter. Financieel kan het dan gemakkelijk misgaan.”

Niet alleen

De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ is dan niet altijd afdoende, zegt Ilse. “Dat is zo’n vraag waarop iedereen bijna automatisch ‘goed’ antwoordt. Als vraagsteller verwacht je bij wijze van spreken ook geen ander antwoord. De vraag ‘Red je het wel?’ is directer en wat minder makkelijk te ontlopen. Het is dus belangrijk om die vraag op tijd aan mensen in moeilijke omstandigheden te stellen. Het kan een gesprek op gang brengen. Misschien gaat het op dat moment nog goed met iemand, maar je hebt dan wel de gelegenheid om te zeggen: Trek aan de bel als het minder gaat, je staat er niet alleen voor!”

Goed handvat

De weggeefboekjes uit het startpakket ‘Red je het wel?’ kunnen hierbij helpen. Ilse is enthousiast over de boekjes: “Ze zien er mooi uit en gaan niet alleen over geld. Er staan ook interviews en bemoedigende teksten in. Een goed handvat om met mensen in gesprek te gaan!” De diaconie heeft de boekjes in een dienst, tijdens de mededelingen, aan de gemeente geïntroduceerd, en er ook een bijpassende video bij laten zien. Ilse: “Ken je iemand voor wie deze boekjes kunnen helpen, neem ze dan gerust mee, zeiden we. Na afloop van de dienst was er al een stapeltje weg.”

Ilse hoopt dat ook andere gemeenten met de weggeefboekjes en de andere materialen uit het startpakket aan de slag gaan. “Er kunnen zoveel problemen voorkomen worden door op tijd aandacht voor iemand te hebben en de vraag te stellen: ‘Red je het wel?’ Daar geloof ik echt in!”

Wil je ook aan de slag met de weggeefboekjes of andere materialen uit het startpakket? Ga naar materialen.