Kanzenbord: ontdekken of je zelf een keuze hebt

In het startpakket ‘Red je het wel?’ zit ook het spel Kanzenbord, een variant op het bekende Ganzenbord. Met dit spel ervaar je de impact van levenskruispunten en raak je hierover met elkaar in gesprek.

Slingerend over het speelbord kom je terecht op vakjes als: Je krijgt een goed betaalde baan, of: Je krijgt een kindje, of: Je moet noodgedwongen je huis verkopen met onderwaarde. Al spelend kom je allerlei situaties tegen die van invloed zijn op je financiën en je welzijn. De ene keer levert het je punten op, de andere keer moet ze juist inleveren. Lukt het je om het eind van de vakjes te halen, of red je dat niet, net zoals je ook in het echte leven tot stilstand kunt komen door een ingrijpende gebeurtenis?

Keuze maken

Dat is waar Kanzenbord over gaat. Je kunt het thuis spelen, maar ook op de kring of club van de kerk. Kees Jochemsen uit Rhenen nam het mee naar het mannencafé in zijn gemeente. “We hebben het een paar keer gespeeld”, zegt hij. “De eerste keer kocht ik een groter huis met een grotere hypotheek, maar haalde ik de eindstreep niet. Toen ik de tweede keer in mijn kleinere huis bleef wonen, redde ik het wel. Als het goed met je gaat, denk je al snel dat je dat aan jezelf te danken hebt. Het spel maakt je ervan bewust dat je ook gewoon geluk of pech kunt hebben. En dat je soms zelf de juiste keuze kunt maken.” Het spel eindigt met gespreksvragen, bijvoorbeeld: Wat herken je van Kanzenbord in het echte leven? Kees merkte dat deze vragen op een natuurlijke manier goede en persoonlijke gesprekken op gang brengen. “Iemand vertelde over wat zijn ziekte voor gevolgen heeft. Het was een openhartig gesprek zonder dat het ongemakkelijk was.”

Pastoraal

Kees Jochemsen, zelf betrokken bij SchuldHulpMaatje in zijn woonplaats, hoopt dat meer kerken met het spel Kanzenbord en de andere materialen uit het startpakket ‘Red je het wel?’ aan de slag gaan. “Het helpt om financiële problemen vroegtijdig op het spoor te komen en erger te voorkomen. Wat ik extra mooi vind is dat het pakket heel pastoraal is. Met de materialen kun je mensen die het moeilijk hebben laten weten: ik zie je, je staat er niet alleen voor.”

Wil je ook het kanzenbord spelen of andere materialen bestellen? Bekijk alle materialen.