Een schuld bouw je sneller op dan je denkt, maar hoe kom je van geldstress af?

Ben jij vaak snel door je geld heen of houd je juist geld over? Geef je makkelijk geld uit of denk je goed na voordat je iets koopt? Goed met je geld omgaan is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder zorgen hebt over geld. Dit is goed voor je nu, maar ook voor later. Het is altijd goed om te leren hoe je slim met je geld kunt omgaan. Zo kun je leuke dingen doen zonder je zorgen te maken over geld.

Ben ik de enige met geldzorgen?

Soms weet je misschien niet goed hoe je met al deze dingen moet omgaan. Je bent niet de enige. Veel jongeren vinden het lastig om hun geldzaken op orde te krijgen en te houden. Wist je dat één op de vijf jongeren in Nederland te maken heeft met schulden die moeilijk zijn om af te betalen? Dit wil MoneyMaatje voorkomen..

Waardoor ervaar ik geldstress?

Slim omgaan met geld is niet altijd makkelijk. Er zijn veel valkuilen die snel over het hoofd gezien worden. Hier zijn enkele situaties die je misschien herkent:

Nu kopen, later betalen. Is dat een schuld?

Tijdens het online shoppen zie je iets dat je echt wilt hebben, maar eigenlijk heb je er nu geen geld voor. De winkel zegt: “Geen probleem, je kunt nu kopen en later betalen!” Dit lijkt handig, maar als je vergeet op tijd te betalen, komen er extra kosten bij zoals rente. Stel, je koopt iets van 100 euro en vergeet te betalen, dan kan dat ineens 125 euro worden. Als dit vaker gebeurt, kun je zo zonder dat je het doorhebt veel schulden krijgen.

Hoe gebruik je een creditcard verstandig?

Een creditcard lijkt handig, want je kan geld uitgeven zonder dat het direct van je bankrekening wordt afgeschreven. Maar let op: alles wat je uitgeeft, moet je ook weer terugbetalen. En als je dan niet genoeg geld op je rekening hebt staan, kan dat voor problemen zorgen.

Te veel lenen voor je studie

Studeren kost veel geld. Veel studenten lenen geld om hun studie en het leven als student te betalen. Dat is normaal, maar soms lenen studenten meer dan ze nodig hebben. Als je klaar bent met studeren, moet je dat geld terugbetalen. Als je dan elke maand een groot deel van je salaris moet gebruiken om je lening af te betalen, kan dat best zwaar zijn.

Veel geld uitgeven met vrienden

Het is supergezellig om tijd met je vrienden door te brengen. Soms doe je dingen die (ongemerkt) best veel geld kunnen kosten, zoals uit eten gaan, naar concerten of op reis. Als je altijd maar meedoet en meer uitgeeft dan je eigenlijk kunt, dan kun je in de problemen komen. Je wilt natuurlijk niet na elk leuk uitje stress hebben over geld. Tip: maak gezellig samen een wandeling met een thermoskan thee van huis of doe een drankje bij iemand thuis. Leuke dingen kunnen ook op een budgetvriendelijke manier.

Niet genoeg weten over geld

Je bent dus echt niet de enige die geldzaken ingewikkeld vindt. Dat is niet gek, maar het is wel belangrijk om te leren hoe je beter met geld omgaat. Als je niet goed weet hoe je moet sparen, waar je het beste je geld kunt bewaren, of hoe je slim kunt lenen, dan is het moeilijk om goede beslissingen te maken over je geld.

Hoe kom ik van mijn geldzorgen af?

Met MoneyMaatje wordt het makkelijker. We helpen je gratis om je geldzaken goed te regelen. Samen zorgen we ervoor dat geld geen stress meer geeft. Je staat er niet alleen voor! Je kunt bellen, chatten of langskomen bij MoneyMaatje. Samen helpen we je naar een toekomst zonder geldzorgen.