Minder stress over geld en meer rust in je financiën?

Houd ik deze maand wel genoeg over? Hoe ga ik dat etentje met mijn vrienden betalen? Wat als de prijzen voor gas blijven stijgen? Je hebt het je vast weleens afgevraagd. Dat is ook niet gek, want een op de vijf jongeren heeft last van ‘geldstress’. Dat betekent niet dat je er elke nacht van wakker ligt, maar je druk maken over geldzaken kan als een heel zware last voelen. 

Bij MoneyMaatje spreken wij dagelijks met jongeren over hun financiële situatie en de zorgen die ze hebben rondom geldzaken. Zo maken veel mensen zich druk over studieschulden, rood staan en vaste lasten. 

Wat gebeurt er als je niet op tijd betaalt?

Herken je dat stressmoment bij het te laat betalen van een rekening? Vaak heeft het te laat betalen van rekeningen gevolgen. Van een bijkomende rente tot flinke boetes. Als je eenmaal te laat bent zul je vaak moeten accepteren dat je die extra kosten zult moeten betalen. Het helemaal voorkomen van aankopen waar je eigenlijk het geld niet voor hebt, is natuurlijk nog altijd de beste optie. 

Wat zijn de gevolgen van rood staan? 

Rood staan lijkt vrij onschuldig, maar lange tijd rood staan kan zorgen voor flinke rentes die je moet betalen. Ook kun je een BKR-registratie krijgen, dit houdt in dat het bedrag dat je in het rood staat als een officiële schuld wordt gezien en gevolgen kan hebben bij het aanvragen van een lening, gemiddeld krijg je een BKR-registratie wanneer je meer dan €250 in het rood staat. Ook hierbij is dus het advies om rood staan ten alle tijden te voorkomen. 

Sta je elke maand aan het einde van de maand kleine bedragen in het rood, ga dan na of je niet meer uitgeeft dan je kunt missen of bijvoorbeeld te ambitieuze spaardoelen voor jezelf hebt gesteld.

Verantwoord omgaan met een creditcard

Creditcards zijn handig, maar met gemak komt verantwoordelijkheid. Een creditcard moet je niet zien als een verlenging van je lopende rekening. Alles wat je uitgeeft met je creditcard, zul je moeten terug betalen. Het kan erg verleidelijk zijn om een dure uitgave met een creditcard te doen, dan merk je er weinig van. Maar dat is dus ook het gevaar.

Gebruik je creditcard dus verstandig en kijk let erop dat je niet meer uitgeeft dan je kunt missen. 

Kan ik straks mijn huur of gas/water/licht nog betalen?

Soms gooien het huren van een eerste woning of onverwachte stijgingen in de kosten voor gas, water en licht roet in het eten van je maandelijkse budget. In geval van een nieuwe huurwoning is het slim om vooraf een realistisch budget op te stellen en rekening te houden met eventuele onvoorziene uitgaven. Bij plotselinge stijgingen in de kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit is het slim om te controleren of je je energieverbruik kunt verminderen. Of de verwarming lager te zetten of tochtstrips bij je deuren te plakken bij een stijgende gasrekening.

Houd ook altijd rekening met plots stijgende prijzen van gas en elektriciteit, maak bijvoorbeeld een spaarpotje aan op je rekening. 

Maak je je nu nog zorgen over geld?

Dat kunnen wij goed begrijpen, geldzaken zijn ook uitdagend. Maar met MoneyMaatje wordt het eenvoudiger. Wij geven kosteloos advies om jouw financiën op een rijtje te krijgen. Samen zorgen we ervoor dat geld geen stress geeft, maar iets wordt waar je grip op hebt. Onthoud, je staat er niet alleen voor! Bel, chat of ga langs bij een MoneyMaatje en we werken samen aan een zorgeloze financiële toekomst.