Sinds wij samenwonen, merken we dat ons geld snel opgaat

Het verhaal van Lydia
“Het is fijn dat Annemarie zonder vooroordeel met ons meekijkt”

Toen Lydia en Ruben gingen samenwonen, merkten ze dat hun geld snel op ging. Ze vonden het moeilijk om het hoofd boven water te houden en stonden op het punt om flinke schulden te maken. Ze besloten hulp te zoeken. Annemarie werd hun Maatje.

“Ik wist niet wat ik kon verwachten, was bang dat iemand zou gaan zeggen hoe het allemaal moest. Maar we hadden zoveel stress. Het was tijd om aan de bel te trekken. Er stonden nog geen deurwaarders op de stoep, maar we waren wel bang dat dat ging gebeuren.”

Waar geef ik mijn geld nou eigenlijk aan uit?

“Als je jong bent, heb je geen idee hoe duur het is om in een huis te wonen. Er komt zoveel bij kijken. Naast de huur zijn er allerlei belastingen die je moet betalen. En als je auto dan ook nog kapotgaat… Met de hulp van Annemarie zijn we uit gaan zoeken waar we ons geld nou eigenlijk aan besteedden.”

Hoe kun je makkelijk geld besparen?

“Er zat een ‘lek’ bij de boodschappen. Die waren duurder dan nodig. En we gaven ook best veel geld uit aan koffietjes en afhaalpizza. Als je allebei impulsief bent, is een koffie zo gekocht, terwijl je beter even kunt nadenken: drink ik koffie in de stad of thuis? Maar dat is best lastig, zeker als je vrienden wel de deur uitgaan. Zeg dan maar eens: ‘Ik doe niet mee.’ Omdat Annemarie een leeftijdsgenoot is, snapt ze dat heel goed. Het is fijn dat ze zonder vooroordeel met ons meekijkt. Ze helpt ons om zelf te kiezen waar we ons geld aan uitgeven.”

Hulp zonder oordeel bij jouw geldzorgen

“Om meer overzicht te krijgen, hebben we een paar bankrekeningen weggedaan. Ook hebben we uitgezocht wat van onze gezamenlijke rekening betaald moet worden en wat van onze eigen rekeningen. Daar zijn we flink druk mee geweest, want je moet alles overzetten, ook de automatische incasso’s. Verder hebben we een paar abonnementen opgezegd en gekeken waar we op kunnen bezuinigen. We weten nu beter waar ons geld naartoe gaat en sparen wat om klappen op te vangen. Van onze eindejaarsbonus hebben we alle belastingen vooruitbetaald. Niet leuk, maar het geeft wel een rustig gevoel.”

Hulp bij (be)sparen van een leeftijdsgenoot

“Of we anderen een Maatje aanraden? 100%! De drempel is laag en je voorkomt schulden. Dankzij Annemarie snappen we beter hoe je met geld kan omgaan. Maar doen is soms nog lastig. Daarom is het heel erg fijn dat Annemarie nog af en toe langskomt. Dat is toch een stok achter de deur.”