Even voorstellen… Deze maand Maatje Dineke uit Zwolle

Ik ben Dineke de Jong. 41 jaar, getrouwd met Simon en samen hebben we 4 zoons. Een echt mannenhuis bij ons. Nathan (13), Joël (12), David (10) en Aron (8). Met al die mannen in huis is het zaak om voldoende activiteiten te doen waarbij ze hun energie kwijt kunnen. Zo zijn we afgelopen zomer een week met een ezel in de Franse Alpen geweest en hebben daar in tentjes overnacht.

De spaarzame tijd die over is, wilde ik graag in mijn eigen stad invullen en het liefst met een doelgroep waar ik normaal gesproken niet snel mee in contact kom. Omdat ik mijn achtergrond in economie heb, wilde ik graag een combinatie maken van mijn expertise in relatie tot mensen. Dat heb ik gevonden bij SchuldHulpMaatje.

Sinds een jaar ben ik actief SchuldHulpMaatje. Een enorm boeiende klus! De hulpvragers waar ik kom hebben allemaal hun eigen verhaal. Niemand kiest ervoor om in de schulden te komen. Zo heb ik afgelopen jaar een echtpaar begeleid dat door ziekte en een gestolen brommer, in de schulden raakte. Ze kwamen er samen niet uit en zagen door de bomen het bos niet meer. Bij hen kwam ik in de beginperiode wekelijks om samen de balans op te maken. Toen het totale overzicht in kaart was gebracht hebben we de schuldeisers gebeld en een regeling kunnen treffen. Een groot compliment voor dit echtpaar is, dat ze een jaar later hun schuld van ongeveer €10.000 volledig hebben afbetaald. Doordat ze een ontzettende ‘drive’ hadden om zelf de schulden zo snel mogelijk af te lossen, is het hen samen gelukt. Dat zijn de juweeltjes van de trajecten.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook trajecten die minder rooskleurig eindigen, maar daar ben ik tijdens de cursusdagen ook wel op voorbereid. Ik mag doen wat in mijn vermogen ligt. Het prettige vind ik dat er een goede backup is in Zwolle, voor als ik ergens niet uitkom, of vragen heb. Dat maakt dat je niet alles hoeft te weten om in een traject op een goede manier te helpen.