Onze aanpak

Koning Willem-Alexander

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op bezoek bij de maatjes in Midden-Delfland op uitnodiging van het Oranjefonds

Onze aanpak richt zich erop om mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken. Dat voorkomt dat schulden onnodig oplopen. SchuldHulpMaatje biedt hulp met getrainde vrijwilligers. Onze gecertificeerde Maatjes begeleiden en ondersteunen mensen met financiële problemen. We nemen ze niet de verantwoordelijkheid uit handen. Ons doel is: de hulpvrager helpen naar een gezonde financiële huishouding, zodat iemand het zelf kan. Onze vrijwilligers zien de mensen achter de cijfers, de schaamte achter de schulden. We doen dit vrijwilligerswerk, omdat we rotsvast geloven in de optelsom van samen sterk. Omdat we geloven dat het kan. Samen lukt ‘t.

SchuldHulpMaatje en professionele schuldhulp

Jaarlijks krijgen bijna tienduizend mensen persoonlijke hulp van ruim drieduizend deskundige SchuldHulpMaatjes in 151 Nederlandse gemeenten. De aanpak van SchuldHulpMaatje is een aanvulling op de professionele schuldhulpverlening of kan professionele hulpverlening voorkomen. In 62 procent van de huishoudens waar SchuldHulpMaatje actief is, is (nog) geen sprake van schuldhulpverlening. Als er wel sprake is van professionele schuldhulpverlening, kan de hulp van SchuldHulpMaatje een goede aanvulling zijn. Het maatje kan de hulpvrager dan motiveren en ondersteunen.

shm chart procesverloop

Mensen met geldzorgen bereiken

We investeren tijd, geld en aandacht in het vinden en bereiken van mensen met geldzorgen en hen op weg helpen naar ondersteuning.

  • Steeds meer SchuldHulpMaatje locaties bieden een gratis inloopspreekuur aan. Hier kunnen mensen binnenlopen met vragen over administratie of hulp bij de financiën.
  • Dankzij onze netwerkaanpak komen we in de plaatsen waar we werken in contact met sleutelpersonen die mensen met geldzorgen vroegtijdig kunnen doorverwijzen.
  • Daarnaast werken we continu aan bereik door middel van gerichte communicatie. Met onze data-analyse is het mogelijk om op een betrouwbare manier in kaart te brengen in welke wijken en straten huishoudens veel risico lopen om in de schulden te raken. Dat biedt gerichte mogelijkheden voor het bereiken van de doelgroep.