Feiten op een rij

Danny 2020

Danny wil bewijzen dat hij het kan
Het is geen schande om hulp te vragen. Het kan iedereen overkomen. Ik ben er nog niet, maar ik wil bewijzen dat ik het kan.
→ lees het verhaal van Danny

Feiten over schulden op een rij

Het aantal mensen met schulden neemt toe

De huidige feiten op een rij:
  • Ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden, d.w.z. ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen, hebben een creditcard-schuld.
  • 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen.
  • 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld. Zij kunnen geen tegenslag opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst.
  • Ongeveer een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden. Dit betekent dat zij niet op eigen kracht hun schulden kunnen oplossen.
  • In 2015 vroegen 90.400 mensen om schuldhulpverlening bij een NVVK-lid.
  • Hun gemiddelde schuld is € 42.900,- bij gemiddeld 14 schuldeisers.

Gevolgen van schulden

STRESS. Dat is wat een schuldenlast veroorzaakt die je niet kunt overzien. Wie onder hoge druk staat blokkeert en is niet meer in staat de juiste actie te ondernemen. Gebrek aan bandbreedte noemen we dat. Om een bekend voorbeeld te noemen; uit onmacht verdwijnt de post ongeopend in een la. Maar de schuld groeit verder. De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, fraudegevoeligheid, het speelt zich af achter talloze voordeuren. Zelfs zelfmoord komt voor.