Even voorstellen – Maatje Dirk (59) uit Veenendaal

‘Ik ben 35 jaar ondernemer geweest (fietsenwinkels). Ik heb nu een webwinkel in fietsonderdelen en accessoires, gekoppeld aan fietsenvakhandelszaken in Nederland.Doordat er meer vrije tijd kwam was ik op zoek naar vrijwilligerswerk, alleen ook vrijwilligerswerk moet bij je passen, toen zag ik een folder van SchuldHulpMaatje bij ons in de Gemeente, en voelde gelijk dit is wat voor mij, de combinatie van contact met mensen en ook het financiële gedeelte sprak me aan. Ben nu rond de 4 jaar bezig, en doe het nog steeds met plezier.

Ik geef bijna altijd aan mensen mee als we het eerste gesprek hebben, dat als ze hun best doen dat we er samen uitkomen. Maar ik zeg ook dat ze zelf ook echt moeten meewerken, en afspraken nakomen.

Ik geef ook altijd erbij dat heel veel mensen dit meemaken, dat geeft ze ook een beter gevoel. Vaak denken ze dat ze een van weinige zijn die dit meemaken, maar door omstandigheden kan dit zomaar gebeuren.

Ik heb meegemaakt dat ik bij een man kwam die ontslag had gekregen, daarna nog een scheiding, hij zat helemaal in de put. We zijn toen samen er mee aan het werk gegaan. Hij werkte ook echt goed mee. En na 2 jaar had hij ook weer een baan, en liep fluitend buiten, dat was goed voor hem maar ook zeker voor mij. Het geeft een heel goed gevoel als je iemand kunt helpen

Wat ik tegen andere maatjes zou willen zeggen is: doe het echt samen met de hulpvrager. Ze willen vaak al het werk bij jou neerleggen, trap daar niet in! Ze moeten toch weer leren om het zelf te doen

En als ze echt niet mee willen werken, want die zijn er helaas ook, niet doorgaan maar stoppen. Trekken aan een dood paard daar word je niet blij van. Daardoor stoppen er ook mensen als maatje en dat is heel erg jammer, want als het werk je ligt is het prachtig om te doen. Ik hoop dat we samen nog veel mensen kunnen helpen de komende tijd!’