Lisette en Willem: “Je staat er niet alleen voor”

De schulden zijn inmiddels afgelost, maar Lisette en Willem* blijven voorlopig contact houden met hun maatje. Haar steun kunnen ze namelijk goed gebruiken om niet weer in de schulden te komen.

Lisette en Willem zijn momenteel beiden thuis: in de bijstand, en ook ziek. Willem verrichtte jaren zwaar werk, handenarbeid waar veel gesjouw bij kwam kijken. In 2007 meldde hij zich ziek, omdat hij dacht dat hij de ziekte van Lyme had opgelopen. Later bleek het echter MS te zijn. Lisette, die in de zorg werkte, moest in 2011 stoppen vanwege een depressie.
Het stel woont in een klein dorp in Oost-Groningen. Veel inwoners in deze regio kampen met financiële problemen, winkels en horeca sluiten en er is onvoldoende werkgelegenheid. Jongeren trekken weg omdat ze geen toekomst zien in hun dorp. Ook hun eigen drie kinderen zouden het liefst in Winschoten wonen, een stadje verderop.

Gaten vullen
De financiële problemen begonnen zich op te stapelen door de rekeningen van de fysiotherapeut voor Willem. “De verzekeraar vergoedde niet alles, maar omdat MS een chronische ziekte is, werden de kosten ondertussen steeds hoger.” Hun budget was al niet ruim, maar de hoge rekeningen van de fysiotherapeut brachten hen in de problemen. “We vulden het ene gat met het andere”, herinnert Lisette zich. Toen de teller op een paar duizend euro stond, was het duidelijk dat ze hier niet vanzelf uit zouden komen. Daarom klopten ze voor een saneringskrediet aan bij de Volkskredietbank, die namens een aantal gemeenten in Noord-Oost Groningen inwoners helpt met het oplossen van schulden. “De oplossing was dat we ons huis moesten verkopen om de schulden af te betalen en dan zouden moeten gaan huren. Vanwege de ziekte van Willem hadden we nét allerlei aanpassingen in ons huis gedaan.” Willem: “Onze hypotheek is heel laag, de huur van een huis kunnen wij helemaal niet betalen.”

Zuinig geleefd
In 2017, toen in de gemeente Oldambt nét een nieuwe locatie van SchuldHulpMaatje was geopend, legden ze hun situatie daar meteen voor. Toen ging het balletje rollen en konden Lisette en Willem toch een saneringskrediet afsluiten zonder dat ze hun huis hoefden te verkopen. De schulden werden daarna in drie jaar tijd afgelost. “We hebben ontzettend zuinig geleefd”, vindt Lisette. En nog steeds leven ze op een weekbudget, want de Volkskredietbank beheert hun budget. “Voorheen beheerde ik de financiën altijd, maar momenteel kan ik dat nog niet vanwege mijn depressie.”
Ook bleven ze contact houden met hun maatje Truus. Zij stond hen bij tijdens een beroepsprocedure die nodig was om hun huis niet te hoeven verkopen. Truus blijft ook een rol spelen als Lisette en Willem hun financiën weer zelf gaan beheren. “Zo sta je er niet alleen voor”, legt Willem uit. “We willen niet nog een keer in de problemen komen.”

* Omdat we waarde hechten aan privacy heten Lisette en Willem in werkelijkheid anders en hebben we een stockfoto gebruikt.