Jorien ervaart veel steun na haar scheiding

Jorien Ooms - Red je het wel

Sinds ze gescheiden is, moet Jorien Ooms goed op haar geld letten. Het kerkelijke netwerk is een enorme steun voor haar. Gesprekken, hulp bij het verhuizen, of een onverwacht extraatje. “Het helpt als mensen vragen hoe het met je gaat en als je je zorgen uitspreekt.”

De scheiding is al even geleden, maar de gevolgen ervan ervaart Jorien Ooms uit Sliedrecht nog steeds. In 2012 gingen zij en haar ex-partner uit elkaar. “Daardoor ontstonden schulden en moest het huis moest worden verkocht. Dankzij mijn vader kon ik nét uit de schuldsanering blijven.” Ze vond een huurflatje waar ze samen met haar dochter kon wonen.
In 2018 raakte ze bijna opnieuw in de schulden. De man met wie ze toen een relatie had, bleek een pathologische leugenaar met heel veel schulden te zijn. “Ik kwam er een week voor onze bruiloft achter dat hij allemaal schuldeisers had”, vertelt ze. “Ik heb hem vanwege de leugens meteen het huis uit gezet.”

Omarmd
Kort daarna ging ze voor het eerst naar een kerk in Dordrecht, waar ze destijds woonde. “Ik kreeg een uitnodiging voor de startdienst en voelde dat ik moest gaan. Ik voelde me er meteen thuis. Ik bleek een paar mensen te kennen en zij vroegen meteen of ik volgende week weer kwam. Het balletje ging toen heel snel rollen. Voordat ik het wist, draaide ik volop mee met de koffiedienst en het organiseren van de lichtjestocht.”
Haar vader overleed in november 2018 en dat was het moment waarop ze “het geloof omarmde”, zoals ze het zelf omschrijft. “Ik voel aan alle kanten dat ik bij de kerk hoor. Ik ben me zo snel thuis gaan voelen doordat ik actief een rol op me nam.”

Creatief
Financieel heeft Jorien het niet breed. “Ik werk in de zorg, ik kon alleen parttime werken omdat mijn kind mij hard nodig had. Ik zet elke maand geld op een spaarrekening, omdat ik het belangrijk vind om een buffer op te bouwen. Maar daardoor zit ik niet zo ruim. Ik rij bewust geen auto, ik ga op de fiets naar mijn werk. Ik rook niet, ik drink amper en ik ben altijd creatief geweest in het verzinnen van leuke dingen die weinig kosten.”
De gestegen prijzen voor energie en boodschappen zorgden ervoor dat ze er een baan bij moest nemen. “Ik kwam anders niet rond”, zegt ze. “Natuurlijk is het pittig, maar ja, ik wil ook niet alleen op de bank zitten.”

Hoofd vol zorgen
Ze weet uit ervaring hoe ingewikkeld het is als je financiële problemen hebt. “Een scheiding is een life event, net als een overlijden of een ziekte. Er verandert van alles, het risico is dat je sneller in de financiële problemen raakt. Je blikveld wordt ineens heel klein en over veel dingen denk je niet meer scherp na. Je weet ook niet wanneer en aan wie je om hulp moet vragen. Er is veel hulp te krijgen en online is daar ook veel informatie over. Die moet je alleen wel weten te vinden. Maar als je hoofd vol angst en zorgen zit, kun je veel informatie niet goed verwerken, is mijn ervaring. Dat maakt het heel lastig.”

Kerk als familie
Jorien heeft heel veel steun aan de kerk. “Voordat ik ging verhuizen, wist ik eerst niet goed hoe ik dat voor elkaar moest krijgen. Toen ik vroeg of er iemand een busje had, kwam er een oproepje in de nieuwsbrief. Op de dag van de verhuizing was er een bus, en kwam er een groepje mensen helpen. Binnen een paar uur was het gefikst. En pas kreeg ik een pakket met boodschappen. ‘Ik heb begrepen dat jij dit goed kunt gebruiken’, zeiden ze. Dat soort dingen vind ik zo mooi! Het is fijn als je wordt gezien door mensen.”
Ze heeft ook genoeg mensen om zich heen met wie ze kan praten als ze daar behoefte aan heeft. “Ik heb weleens gesprekken gevoerd met onze dominee, maar ik praat vooral veel met de mensen met wie ik de kinderkerk en de lichtjestocht organiseer. Met een bepaald groepje heb ik in de eerste jaren heel veel opgebouwd. Bij hen heb ik weleens zitten uithuilen, omdat ik niet wist wat ik met mijn puberende dochter aan moest. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar deze mensen voelen wel als familie.”

Alert
Vaak voelt het voor mensen als een taboe om over geld te praten. Jorien adviseert om het juist wel te doen: “Maak financiële problemen bespreekbaar. Ik realiseer me dat dat moeilijk is. Mijn karakter is ook dat ik mijn eigen boontjes wil doppen, maar ik heb gelukkig wel meer geleerd om het toe te geven als het niet goed gaat. Soms zeggen mensen wel ‘Als er wat is, bel je maar’. Zo simpel werkt het helaas niet altijd. Het is vaak fijn als mensen gewoon op je afstappen en zeggen ‘Ik ben er voor je, vertel je verhaal eens!’. Of als ze vragen ‘Red je het wel?’ Waar kan ik je bij helpen?’. Ik heb in de kerk gezien hoe waardevol het is als mensen daar alert op zijn. Weet dat het kan helpen als je daar je zorgen uitspreekt!”

SchuldHulpMaatje 2023