Sanne helpt jongeren: “Ik vind het mooi dat mensen hun financiën gaan begrijpen” 

“Geldproblemen krijgen kan iedereen overkomen, mij ook. Ik zou dan willen dat er iemand is om me te helpen. Daarom ben ik vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje geworden.” Sanne, een nieuw, jong Maatje, ziet onder leeftijdsgenoten veel schaamte over schulden. Dat moet anders, vindt ze. 

Hoe dat kan? “Op scholen moet er vaker en openlijker over geldproblemen worden gesproken”, zegt Sanne. “Als ik terugdenk aan de economieles op de middelbare school, herinner ik me vooral dat ik er niets van snapte en er niets aan vond. Waarom ging het niet over wat er gebeurt als je te veel geld uitgeeft, wat de gevolgen dan zijn, bij wie je terecht kunt? Als hier gewoon over wordt gepraat, is er minder taboe en schaamte en trekt iemand eerder aan de bel als het misgaat.” 

Stappen zetten 
Sanne is sinds kort Maatje van een jonge, alleenstaande moeder die net iets ouder is dan zij. Natuurlijk vond ze het spannend om daar voor de eerste keer aan te bellen. Maar ze geniet ervan om deze vrouw te ondersteunen. “Haar schulden oplossen, kan ik niet. Dat moet ze zelf doen. Ik kan haar wel verder helpen door samen te kijken waar ze tegenaan loopt en wat ze het beste kan doen. Ik zie dat ze stappen zet: ze heeft het terugbetalen van haar huurachterstand aangepakt, ze zet nu geld voor vaste lasten op een aparte rekening en minstens zo belangrijk: ze begrijpt hoe haar schulden hebben kunnen ontstaan. Dat vind ik het mooiste van dit werk: dat mensen hun financiën gaan begrijpen, dat ze zelfstandig worden.” 

Denk na 
Sanne deed de kopstudie ‘SchuldHulpMaatje Jong’ en heeft wel een tip voor haar leeftijdsgenoten: “Geniet van het leven, maar denk na voordat je geld uitgeeft. Is wat je wilt kopen het waard om vervolgens een tijdlang elk dubbeltje te moeten omdraaien? En kom je toch in de problemen? Zoek dan een Maatje! Ook wanneer de stap naar een officiële instantie `nodig is, kan dit eng aanvoelen. Samen met een Maatje is het een stuk makkelijker. Want dan doe je het niet alleen!” 

Sanne vertelt in deze video meer over SchuldHulpMaatje Jong