Diaken Iwan Osseweijer is tochtgenoot voor mensen die te maken hebben met verlies van inkomen

Diaken Iwan - Red je het wel

Als diaken ontmoet Iwan Osseweijer mensen die hun baan of een deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt. Hij lost hun problemen niet op, maar loopt naast hen, zodat ze niet alleen zijn. “Ik wil laten weten: ook al doe je niet meer mee in het arbeidsproces: je doet ertoe.”

Iwan Osseweijer is diaken in de Rooms-katholieke kerk. Hij komt veel bij mensen thuis, vaak rond scharniermomenten in het leven. Dat kunnen fijne omstandigheden zijn, maar ook minder goede. Iwan ontmoet bijvoorbeeld geregeld mensen die inkomen zijn verloren en daardoor te maken hebben met geldzorgen. “Verlies van inkomen kan verschillende oorzaken hebben”, weet hij. “Sommige mensen worden ontslagen, anderen worden ziek waardoor ze niet meer kunnen werken en bij weer anderen heeft het te maken met een scheiding. De impact is daardoor ook verschillend. Het kan uitmaken of je er, met je financiële problemen, alleen voor staat of niet.”

Zoveel meer
“Geldproblemen kunnen voor veel stress zorgen. Maar wat ik vaak zie, is dat verlies van inkomen voor nog meer narigheid zorgt. Een baan hebben is niet alleen maar een product afleveren en geld verdienen, het is zoveel meer. Het geeft je ook een bepaalde status, zingeving en sociale contacten. Als je dat kwijtraakt, kan dat je een flinke knauw geven. Je kunt het vertrouwen in jezelf verliezen, moedeloos worden en het gevoel hebben dat het leven geen zin meer heeft. Het kan ook een geloofscrisis veroorzaken: waar is God in mijn verhaal?”

De enige
“Als diaken maak ik me hard voor mensen in kwetsbare omstandigheden. Ik loop ik graag met hen mee, we trekken een stukje samen op, als tochtgenoten. Ik denk dat dat een van de belangrijkste dingen is die we als kerk voor mensen kunnen doen. Ik sprak onlangs een jongere die zei: Waarom doet God mij dit aan? God is geen tegenover, antwoordde ik toen. Hij zit naast je, Hij is met je, alle dagen. Ken je de uitspraak: God houdt van iedereen? Die is eigenlijk niet juist geformuleerd, wat er wordt bedoeld, is: God houdt van je alsof je de enige bent. Dat inspireert mij als diaken. Ik kan iemands problemen niet oplossen, ik ben geen hulpverlener, geen loket. Bij mij hoeft er niets. Ik wil enkel laten weten dat iemand niet alleen is en dat ieder mens ertoe doet. Ook al doe je niet meer mee in het arbeidsproces: je doet ertoe. In onze samenleving is perfectie vaak de norm, en als er iets niet goed gaat, is dat jouw verantwoordelijkheid. Zo is het niet. Je bent goed zoals je bent. Ik probeer mensen dát in te laten zien, en zo samen te werken aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ik merk dat dat rust geeft. Er ontstaat weer ruimte om na te denken.”

Iwan Osseweijer is initiatiefnemer van de SchuldHulpMaatje-locaties Lisse en Hillegom.

SchuldHulpMaatje 2023