Door verlies van inkomen gaan Matthias en Naomi – bijna – kopje onder

Matthias en Naomi - Red je het wel

Als Matthias een burnout krijgt, kan hij zijn bedrijf niet langer draaiend houden. Het lukt hem en zijn vrouw Naomi nauwelijks om het hoofd boven water te houden. Totdat ze hun problemen in de kerk en bij familie en vrienden op tafel gooien. “Openheid en eerlijkheid hebben ons veel goeds gebracht.”

Matthias en Naomi hebben het goed voor elkaar. Matthias heeft sinds een paar jaar een eigen bedrijf en samen spelen ze een voortrekkersrol in hun kerkelijke gemeente. Maar als spoken uit het verleden opspelen, komt Matthias begin 2020 in een fikse burnout terecht. Hij moet stoppen met werken. Een paar weken, denkt hij eerst nog. Maar het worden twee jaar. “Met een eigen bedrijf betekent dit: geen inkomen. Ik was hier niet voor verzekerd. Per maand kwamen we zo’n 1300 euro te kort”, vertelt Matthias.

Spaarpot
Naomi: “Ons spaargeld was al snel op. Daarna gooiden we de spaarpot van onze dochter op z’n kop. Ik telde elke cent en wist soms niet hoe we de week moesten doorkomen. Boodschappen, kleding, luiers, we wisten niet waar we het van moesten betalen. Ik liep op m’n tenen. Ik wist niet dat financiële problemen zóveel stress kunnen veroorzaken. Doodsbang was ik dat er iets kapot zou gaan, want dan hadden we natuurlijk geen geld om het te vervangen.”

De burnout van Matthias en de financiële problemen trekken een wissel op het huwelijk van Matthias en Naomi. Matthias heeft het gevoel te hebben gefaald en reageert dat thuis af. Als zijn dochter op een gegeven moment vraagt: ‘Pap, je gaat toch niet weer boos worden?’, knapt er iets bij hem. Op ongeveer hetzelfde moment trekt zijn pastor en goede vriend aan de bel. “Ik had steeds het gevoel dat ik mijn problemen zelf moest oplossen, maar vanaf dat moment kon ik de schijn niet langer ophouden. We hebben alle problemen op tafel gegooid, en daarna ook aan familie, vrienden en mensen in de kerk verteld dat het niet goed met ons ging”, vertelt Matthias.

Boodschappenpakket
Daarna verandert er veel. Matthias en Naomi leggen hun taak in de kerk neer om tijd te hebben om in zichzelf en elkaar te kunnen investeren. Van alle kanten komt er hulp. Naomi: “Soms stond er opeens een boodschappenpakket voor de deur of een bedrag op onze rekening. We werden meegenomen om kleren te kopen en kregen zelfs een vakantie aangeboden. Met Sinterklaas waren er cadeautjes voor het hele gezin. Op een gegeven moment zijn we gaan opschrijven wat we allemaal kregen en zagen we hoe overweldigend het was. Zelfs mensen die we niet kenden, hielpen ons. We zeggen nu, achteraf, vaak: we kwamen veel te kort, maar we zijn nooit iets tekortgekomen. Dat we niet kopje onder gegaan zijn aan schulden, hebben we als zorg van God ervaren.”

“Het was spannend om de boel open te gooien. Het voelt kwetsbaar, je schaamt je”, zegt Matthias. “Maar we hebben gemerkt dat openheid en eerlijkheid ons veel goeds hebben gebracht. Mijn psycholoog zei een keer: Wees mild voor jezelf. Dat zijn wijze woorden. Door zelf je problemen te willen oplossen, ben je veel te streng voor jezelf. Neem anderen in vertrouwen, hoe lastig misschien ook. Laat je helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, mensen zijn er om elkaar tot zegen te zijn. Dát is de les die wij hebben geleerd en die iedereen willen meegeven.”

Met Matthias en Naomi gaat het goed, nu. Ze zijn gelukkig met elkaar en Matthias werkt weer fulltime. Alsof ze aan een nieuw hoofdstuk begonnen zijn, zo voelt het.

SchuldHulpMaatje 2023