Niemand mag het weten

Tineke vindt het zichtbaar moeilijk om haar verhaal te vertellen. Niet alleen omdat het een emotioneel zware periode was, maar ook omdat ze zich schaamt. Niemand wist het en dat wil ze graag zo houden. Alleen onder de voorwaarde dat ze anoniem blijft, wil ze met ons praten.

Liever geen uitkering

“Een paar jaar geleden raakte Alexander zijn baan kwijt. Hij begon een eigen bedrijf. Dat ging de eerste twee jaar best goed, maar in het derde jaar had hij te weinig werk. We hadden een beetje spaargeld en daar leefden we van. We wilden niet op kosten van de samenleving leven, daarom vroeg Alexander geen uitkering aan.
“Toen stond ineens de deurwaarder aan de deur. Niet een, maar meteen een stuk of vijf achter elkaar. Daar staat iemand met een map, die je vertelt dat er vier maanden huurachterstand is. Ik stond helemaal stijf van de schrik. Wat je dan voelt is niet te beschrijven. Alexander had de rekeningen verstopt, hij had me niet verteld dat we ze niet meer konden betalen.

In de schuldhulpverlening werden de problemen alleen maar erger

“We gingen naar de gemeente voor hulp. Dat liep helemaal verkeerd, de problemen werden alleen maar erger. De achterstand voor de zorgverzekering, energie en huur waren opgelopen tot drie maanden en er dreigde huisuitzetting. Een incassobedrijf had een deel van de schulden opgekocht. Die gingen enorm intimiderend te werk.
“Alexander sliep alleen maar. Ik moest alles alleen doen en dat nam ik hem eigenlijk wel kwalijk. Later bleek hij ernstige problemen met zijn gezondheid te hebben, maar dat wisten we toen nog niet. Het werd me allemaal teveel en ik raakte in een depressie. Het huis was een grote bende. Het interesseerde me niet meer, terwijl ik altijd een pietje precies ben geweest. Ik wist niet meer wat ik deed, het was echt heel zwaar.

SchuldHulpMaatje bracht rust

“Naar de buitenwereld hield ik me groot. Ik heb heel veel gehuild, maar niemand heeft iets gemerkt. Niemand hoeft het te weten, dan wordt er zo op je neergekeken. Het was dus best moeilijk om SchuldHulpMaatje te bellen. Dan moet je weer alles vertellen en weer van alles uitzoeken. Het gaat niet alleen om het financiële, maar om je hele privéleven. Ik schaamde me zo. Maar Wouter had aandacht voor ons en hij ging meteen overal achteraan. Daarmee heeft hij vertrouwen gewonnen.

“We waren al gestopt met het traject bij de gemeente. Alexander kon in de wettelijke schuldsanering terecht. Daar heeft Wouter enorm mee geholpen. Door alles wat er gebeurd was, hadden we helemaal geen vertrouwen meer in instanties. Wouter is meegegaan naar de rechtszitting en daar heeft hij voor elkaar gekregen dat wij een aantal zaken zelf mochten blijven beheren. We mochten bijvoorbeeld zelf de huur betalen. Het hielp dat hij beloofde dat hij ons als SchuldHulpMaatje de hele periode van de WSNP zou ondersteunen. Hij heeft me heel veel geholpen met dingen uitzoeken, zodat ik wat rust kreeg.

“In het begin liep het contact met de bewindvoerder erg stroef. Later ging de samenwerking gelukkig veel beter en was heel veel bespreekbaar. We kregen weer wat meer vertrouwen en we hebben het traject uiteindelijk goed kunnen afsluiten.
Wouter onderbreekt haar even: “De schuldsanering is ook gelukt omdat je ondanks alles het roer in handen nam.” Tineke knikt.

“Ik kon niet zo goed met de computer overweg. Dat heeft Wouter me uitgelegd, want alles gaat tegenwoordig digitaal, je krijgt niets meer op papier. Nu houd ik de geldzaken bij. Alexander kan nog steeds niet veel op de computer, het interesseert hem niet echt.

Met een schone lei verder

“Vorige maand was de WSNP afgelopen. Nu moeten we alles weer opbouwen en zelf gaan doen. Dat is wel spannend. Je krijgt je ziektekosten en andere rekeningen weer. Verschillende schuldeisers proberen toch nog de restschuld op te eisen. Dat mag niet en Wouter is daar meteen achteraan gegaan. Van de Belastingdienst hebben we nu in elk geval zwart op wit dat er niet betaald hoeft te worden. De vaste lasten wil ik weer via een machtiging betalen, maar de bank hield dat tegen. Tijdens de WSNP was dat geblokkeerd en die blokkade is nog niet opgeheven. Zo blijven we bezig.

“Alexander heeft weer een baan en met zijn gezondheid gaat het de goede kant op. Met mij gaat het ook weer beter, ook al ben ik er nog niet. Wouter komt niet zo vaak meer, dat is niet meer nodig.” Tineke kijkt haar Maatje trots aan. “We hebben drie jaar lang goed teamwork gehad, hè?” “Jazeker!”

Tineke heeft toestemming gegeven aan SchuldHulpMaatje om haar verhaal te delen, maar wil niet herkend worden. Ter bescherming van haar privacy zijn gefingeerde namen gebruikt en is zij niet herkenbaar gefotografeerd.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.