Stelling van de dag Groot Nieuws Radio

Bedrijven moeten gemeenten informeren over de betalingsachterstanden van cliënten. Dat was de stelling bij De dag van vandaag van Groot Nieuws Radio op 11 januari. De vraag was wat SchuldHulpMaatje daar van vindt.

Aanleiding voor de stelling van Groot Nieuws Radio is een voorstel van Nuon om de betalingsachterstanden van vaste lasten te gaan registreren. Doel is dat de gemeente zich vervolgens meer inzetten om armoede te bestrijden. Nuon ervaart dat steeds meer cliënten de energierekening niet kunnen betalen. En date een harde aanpak van incassobureaus niet werkt. Deze mensen hebben eenvoudigweg het geld niet om te betalen.
Hendrik-Jan Graber, projectmedewerker bij SchuldHulpMaatje, laat in het programma weten dat het zeker voordelen heeft als nutsbedrijven betalingsachterstanden melden bij de gemeente. “Niet bij de eerste de beste mislukte incasso, maar als iemand twee maanden achterloopt met het betalen van bijvoobeeld de huur is er iets aan de hand. Wanneer de gemeente tijdig hulp inschakelt kan dit voorkomen dat mensen onnodig in de schulden raken.”
“Deze aanpak lijkt in te gaan tegen de privacy van mensen”, vervolgt Graber. “Maar wanneer je hiermee voorkomt dat mensen in een neerwaartse spiraal van schulden komen is dit aanvaardbaar. De praktijk wijst namelijk uit dat er nog steeds een grote schaamtecultuur is rondom schulden en mensen daardoor meestal veel te laat zelf om hulp vragen.”
Beluister de uitzending

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.