Symposium voor gemeenten over preventie geldproblemen

SchuldHulpmaatje organiseert op 4, 11 en 18 juni een symposium voor gemeenten over geldproblemen. Tijdens de bijeenkomsten zullen deskundigen spreken over een gerichte aanpak van geldproblemen bij inwoners op plaatselijk niveau.

Twee hulpvragers vertellen hun persoonlijke verhaal. Daarnaast zullen gemeenten vertellen over hun ervaring met de inzet van preventie-instrumenten en de effecten hiervan. Afsluitend is er een vragenronde en een netwerkborrel, om de aanwezige gemeenten te stimuleren de handen ineen te slaan en van elkaar te leren.

Groeiend probleem

Geldproblemen bij inwoners vormen voor veel gemeenten een groeiend probleem en een complex vraagstuk, dat veel vragen blijft oproepen. Hoe vinden we mensen met risico op geldproblemen? Hoe kunnen we hen op gepaste wijze hulp bieden? En hoe kunnen we geldproblemen bij inwoners preventief bestrijden?

Effectieve aanpak

Op het symposium met het thema ‘Voorkomen is beter dan genezen’, kunnen gemeenten veel kennis opdoen over beleidsmatige en effectieve aanpak van (dreigende) geldproblemen binnen hun eigen gemeente. De sprekers zullen hun inzichten delen over ‘financieel gedrag’ en het lokaliseren van mensen met schulden in de gemeente. Er is op de bijeenkomst ruimte om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen.

Locaties en data

Het symposium zal op drie locaties plaatsvinden, voor gemeenten uit respectievelijk de regio’s Midden-, Noord- en Zuid-Nederland:

• 4 juni | Utrecht, Bar Beton Rijnsweerd
• 11 juni | Zwolle, Lumen Zwolle
• 18 juni | Eindhoven, Igluu Eindhoven

De symposia beginnen ’s middags en duren van 13.30 tot 18.00 uur. Aanmelden kan tot en met 31 mei.
Meer informatie en aanmelden namens uw gemeente

Programma

13:15 uur – Inloop
13:35 uur – Welkom en Introductie
13:45 uur –  ‘Financieel’ gedrag
14:15 uur –  Hoe vind ik de risicogroepen?
14:45 uur –  Gemeente aan het woord
15:15 uur –  PAUZE
15:30 uur –  Workshop: benaderen voor jongeren & benaderen voor huishoudens/ volwassenen
17:00 uur –  Netwerkborrel

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.