Samen Hart voor Mensen: doorbreek het taboe op geldzorgen

De vier acties van de campagne Samen Hart voor Mensen

Op geld en schulden rust een enorm taboe. Op 17 oktober, wereldarmoededag, start de campagne Samen Hart voor Mensen, om aandacht te vragen voor mensen met financiële problemen. Met verschillende acties worden mensen uitgedaagd om over geld en geldzorgen te praten en zo het taboe te doorbreken. Samen met de kerken wil SchuldHulpMaatje bereiken dat meer mensen met schulden eerder geholpen worden. Met een landelijk gemiddelde van 1 op 5 zijn er in elke straat, netwerk, kerk en bedrijf mensen met financiële problemen. Dat is teveel!

De vier acties van de campagne Samen Hart voor Mensen

 

Lees verder:

Schuldenproblematiek wordt onderschat

Kerken hebben zich altijd ingezet voor armoedebestrijding. Met een enorm netwerk en miljoenen vrijwilligers reikt de helpende hand van de kerk tot in de haarvaten van de samenleving. Toch blijkt ook daar dat het taboe op geld bijna net zo groot is als de bereidheid om te helpen. In een enquête van SchuldHulpMaatje gaf ruim 40% van de ondervraagde kerkleden aan dat men in de kerk liever niet over geld praat. Maar liefst 80% van de invullers van de enquête onderschat hoeveel mensen moeite hebben om rond te komen en meer dan de helft weet niet welke huishoudens de grootste kans lopen op schulden. Signalen dat het niet goed gaat worden nauwelijks opgemerkt.

Geldzorgen bespreekbaar maken

Uit schaamte zoeken veel mensen pas hulp als de ellende niet meer te overzien is. Vaak trekken ze zich terug: de gordijnen blijven dicht, ze nodigen geen mensen meer thuis uit, zijn ineens vaak hun portemonnee ‘vergeten’ en doen niet meer mee aan activiteiten die geld kosten. Samen met de kerken wil SchuldHulpMaatje via de campagne Samen Hart voor Mensen het gesprek over geld en schulden op gang brengen. Voor werkers en vrijwilligers binnen kerken en diaconale initiatieven is er de gelijknamige digitale toolkit ontwikkeld met ruim vijftig materialen. Bijvoorbeeld een handzaam signaalkaartje, met praktische tips om geldzorgen te herkennen en vervolgens bespreekbaar te maken. De toolkit en campagne is mede mogelijk gemaakt door o.a. het Kansfonds, Kerk in Actie, Stichting Rotterdam en Maatschappij van Welstand.

Ludieke acties

De bewustwordingscampagne start op 17 oktober met de lancering van de digitale toolkit Samen Hart voor Mensenl. In vijf gemeenten worden ludieke acties in gang gezet die in kerk en samenleving het gesprek over geld op gang moeten brengen. In Zwolle en in Oldambt doen ze mee aan de challenge ‘Doe de VIJF’ waarbij deelnemers zonder handen vijf eurocent vanaf hun voorhoofd op moeten vangen met hun lippen. Op de sociale media delen ze filmpjes van hun pogingen en dagen ze anderen uit om mee te doen. In de stationshal in Utrecht worden voorbijgangers uitgenodigd om bij de piano het lied ‘Jij staat niet alleen’ mee te zingen. In Amsterdam gaan kerken met elkaar in gesprek over samenwerking in schulden- en armoedebestrijding. In Kerkrade komen de confronterende vragen van het taboedoorbrekende Open Kaart Spel op tafel. In diverse kerken worden mensen aangespoord om hun naaste in financiële nood te bemoedigen met het gebed op de Lichtkaart.

Alleen samen lukt’t het taboe op schulden te doorbreken en zo veel persoonlijke ellende te voorkomen.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.