Acute financiële nood vraagt om snel en krachtig handelen van alle partijen

SchuldHulpMaatje vraagt aandacht voor een urgent probleem: steeds meer Nederlanders dreigen in de problemen te komen door de stijgende kosten voor energie en levensonderhoud. Carla van der Vlist, directeur van SchuldHulpMaatje, roept op om snel maatregelen te nemen. “Deze acute situatie vraagt om krachtig de handen ineen slaan als landelijke overheid, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.”

Van der Vlist is positief over een aantal stappen die al zijn gezet door de overheid. “De energietoeslag bijvoorbeeld en de verhoging van het minimuminkomen in 2023. Maar het is niet voldoende. Wij zijn betrokken bij de Nederlandse Schuldhulproute. Het aantal hulp- en adviesvragen rond financiën bij de bijbehorende telefonische hulplijn van Geldfit is verdubbeld, meldt Trouw. Dan gaat het niet alleen om mensen met een minimuminkomen, maar ook hulpvragers met een middeninkomen die niet meer weten hoe zij maandelijks de rekeningen moeten betalen. De tot nu toe genomen maatregelen zijn niet voldoende en kunnen eenvoudiger. Onze vrijwilligers merken bijvoorbeeld dat mensen de weg naar de energietoeslag niet altijd weten te vinden. En een erfenis van de toeslagaffaire is dat niet iedereen de energietoeslag durft aan te vragen.”

Voorkomen dat mensen door het ijs zakken
De toenemende financiële problemen kunnen volgens Van der Vlist overweldigend zijn. Juist daarom is het naar haar idee belangrijk om de handen ineen te slaan. “Met elkaar kunnen we voorkomen dat mensen door het ijs zakken. Als maatschappelijke organisaties werken we al samen, bijvoorbeeld in de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp om mensen de support te geven die nodig is en gebruik te maken van maatregelen. SchuldHulpMaatje doet dat met getrainde vrijwilligers, die mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig hulp bieden. We willen het taboe op schulden doorbreken: hoe eerder iemand hulp krijgt bij financiële problemen, hoe beter. We begeleiden mensen om meer financieel zelfredzaam te zijn. Daarnaast trekken we ook op met maatschappelijke organisaties die helpen bij praktische klussen of het bestrijden van eenzaamheid bij mensen met sociale-financiële probleem. Zo bereiken we veel mensen die vaak nog niet in beeld zijn bij de hulpverlening. Het maatschappelijk middenveld kan daarom meer in stelling worden gebracht. Het is belangrijk dat overheden hier ruimte aan geven. Tegelijkertijd is het aan de overheid om forse en eenvoudige maatregelen te nemen om de acute financiële nood tegen te gaan, zodat mensen het hoofd boven water kunnen houden.”

Lees ook de interviews met SchuldHulpMaatje-directeur Carla van der Vlist in het Nederlands Dagblad en in het Algemeen Dagblad regio Utrecht.

Acute financiële nood vraagt om snel en krachtig handelen

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.