Het verhaal van Hamid

Hamid: “Ik weet wanneer ik om hulp moet vragen”

Openstaande rekeningen, aanmaningen, en een cultuur waar hij nog aan moest wennen. Voor de Iraanse vluchteling en acteur Hamid was het een opluchting dat hij SchuldHulpMaatje kon inschakelen. “Het is nooit te laat om te leren.”

Je weg vinden in een nieuw land is moeilijk. Hamid weet er alles van. In 2013 kwam hij als vluchteling vanuit Iran in Nederland. “Je kent de taal niet, je begrijpt de cultuur niet, je weet van niets.” Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning en kan hij zich prima redden in het Nederlands. Een vaste baan heeft Hamid niet, maar hij doet een aantal dagen in de week vrijwilligerswerk. “Ik vind het belangrijk om iets voor een ander te kunnen betekenen.” Ook speelt hij theater en fotografeert hij graag. “Ik kan niet stilzitten. Als je dit soort dingen niet doet, leef je niet.”

Veel meegemaakt
Hamid heeft veel meegemaakt. Onder het radicaal-islamitische regime werd het leven in zijn jeugd steeds ingewikkelder. Op zijn 27e werd hij opgepakt. “Ik verbleef in een donkere cel, ik werd gemarteld, en op een dag dreigden ze dat ze me zouden ophangen”, vertelt hij. “Ik heb een zware, harde les geleerd. Het heeft allemaal invloed gehad op wie ik nu ben.” Hij leeft bij de dag. “Ik kan wel de hele tijd gaan zitten janken, maar morgen is er weer een dag, en wie weet wat die brengt. De hoop heb ik nooit losgelaten.”

Aanmaningen
Terwijl hij in Nederland een nieuw leven probeerde op te bouwen, kwam hij onverwachts in de financiële problemen. “Ik werd gehackt en toen zijn er op mijn naam dingen besteld. Ik heb daar niet voor betaald”, vertelt hij. “Ook werd er geld van mijn rekening afgeschreven voor de verwarming. Dat geld heb ik teruggeboekt.” Zo begon het, herinnert hij zich: “Ik kreeg aanmaningen en ik wist niet wat ik moest doen. Ik dacht: ze gaan toch niet naar me luisteren.” Een vriend uit de kerk waar hij regelmatig komt, vertelde hem over SchuldHulpMaatje. “Hij zei: ‘Misschien kan er iemand met je meekijken wat je moet doen met die rekeningen.” Zo kwam Hamid in contact met vrijwilliger Hendri. Die begeleidt mensen die financiële problemen of schulden hebben. “Een heel aardige jonge man. Ik had vertrouwen in hem”, zegt Hamid.

Anders dan verwacht
Het contact liep wel iets anders dan hij had verwacht. “Ik hoopte dat ik niets hoefde te betalen, maar ik bleek de energiemaatschappij toch te moeten betalen. Hendri is een paar keer bij me geweest en heeft me geholpen om e-mails te sturen, te bellen en alles te regelen. Toen kon ik het bedrag dat openstond bij de energiemaatschappij in termijnen betalen.”

Om hulp vragen
Een SchuldHulpMaatje helpt om je geldzaken weer op orde te krijgen en om ook daarna financieel zelfredzaam te blijven. “Een Maatje is eerlijk tegen je en helpt je echt verder”, is de ervaring van Hamid. “Ik dacht vroeger altijd dat ik alles zelf kon oplossen, maar ik heb geleerd wanneer ik om hulp moet vragen. Dat is niet makkelijk, maar als je nooit ergens om vraagt, krijg je hoe dan ook niets.”

Om privacyredenen hebben we een stockfoto gebruikt.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.