Melvin heeft geleerd om direct actie te ondernemen

Acht jaar lang in de schulden, Melvin verloor voor zijn gevoel zijn waardigheid en zelfrespect. Tot hij besloot om hulp te zoeken. Hij vond zijn eigenwaarde terug, en kreeg weer vertrouwen in de maatschappij. Hij raadt het daarom iedereen aan: ‘Zet je over je schaamte heen!’

Het is nu ruim drie jaar geleden dat Melvin (*) aanklopte bij SchuldHulpMaatje. Een belangrijke stap, want voor die tijd had hij acht jaar lang te maken met steeds verschillende bewindvoerders. Dat hij nu al drie jaar optrekt met Dries, een vrijwilliger van SchuldHulpMaatje, betekent een belangrijke steun in de rug voor Melvin.

Gemangeld door het systeem
Lange tijd leek het alsof Melvin nooit uit de schulden zou komen. “Ik werkte hard, vaak 12-uurs diensten, had weinig leefgeld en toch groeide m’n schuld.” Dit had ermee te maken dat de kosten voor de schuldeisers bleven oplopen en dat hij commerciële bewindvoerders had. “Ik was gewoon een verdienmodel voor hen. De bewindvoerders hielden me klein: ik had zelf geen enkel overzicht meer, kreeg geen verantwoordelijkheid, mocht niet eens contact hebben met de schuldeisers. Ja, dat ontneemt je wel je waardigheid en zelfrespect. Ik werd gewoon gemangeld door het systeem.”

Samen optrekken
De hulp inschakelen van een SchuldHulpMaatje was de juiste keuze, weet Melvin inmiddels. Sinds drie jaar helpt Dries hem heel praktisch om overzicht over zijn financiën te krijgen en om schuldenvrij te worden. Ze trekken samen op: instanties bellen, afspraken maken, overzicht krijgen, plannen maken voor de toekomst, concrete stappen zetten. Maar het contact betekent nog veel meer: hij heeft zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde weer terug. De gesprekken hebben hem opnieuw vertrouwen gegeven in anderen en in het leven. “Dat Dries meekijkt, meedenkt, er gewoon is, doet me zo goed. Ik heb geleerd om prioriteiten te stellen en direct actie te ondernemen.”


Anderen helpen
Het heeft Melvin precies het zetje gegeven dat hij nodig heeft: hij zet door en blijft niet hangen in de narigheid. Zijn schulden en zijn inspanningen om hier weer uit te komen, waren een harde leerschool voor hem. Hij onderstreept daarom hoe belangrijk het is om het taboe op schulden te doorbreken. Juist nu het aantal mensen met problematische schulden in Nederland groeit door stijgende kosten van levensonderhoud en energieprijzen, is dat hard nodig. “Mensen realiseren het zich niet, maar in 1 of 2 maanden tijd kun je al in grote problemen komen. Zet je over je schaamte heen en maak je financiën heel snel bespreekbaar.” Vrienden en kennissen helpt hij al om die blauwe envelop wél open te maken: uitstellen is geen oplossing.

*Melvin heet in werkelijkheid anders.

Fotograaf: Arie Kievit

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.