Iedereen kan net als Cora in de schulden komen

Cora riep de hulp in van SchuldHulpMaatje

Haar ex-man liet Cora achter met 40.000 euro schuld. Ze kon geen kant meer op. Maar sinds ze de hulp van een Maatje heeft ingeschakeld, komt het einde in zicht. ‘Dat gaan we vieren!’

Als je in de schulden terechtkomt, herken je het misschien: je vraagt niet zo snel om hulp. Zo verging het Cora in elk geval. “De schaamte is groot. Je vindt dat je het zelf moet kunnen.” Cora werd ineens met een schuld van 40.000 euro opgezadeld, toen haar ex-man ervandoor ging nadat zijn buitenlandse investeringen mislukt bleken te zijn. Hij verdween naar het buitenland, zij bleef met vier kinderen alleen achter. Haar huwelijk van 16 jaar eindigde weliswaar in een scheiding, maar omdat de schulden tijdens haar huwelijk waren gemaakt, was ze er medeverantwoordelijk voor. Haar man bleek onvindbaar voor de schuldeisers, dus Cora draaide er alleen voor op.


De schaamte was enorm
Ze ging door een zware tijd. Elke dag opnieuw moest ze weer zien te overleven: ze moest werken en tegelijkertijd voor haar vier kinderen zorgen. Ondertussen probeerde ze de put van de schulden te dempen. Ze deed haar “stinkende best”, maar “je vult gaten met gaten”. De schaamte was enorm. “Ik voelde me dom: hoe heb ik het zover kunnen laten komen? Op een gegeven moment loop je zo ver achter, dan is het overzicht weg. En dan kun je eigenlijk geen kant meer op.” Het voelde alsof ze middenin een sneeuwstorm terechtgekomen was: “Twee meter verderop is de deur naar een hutje, maar die zie je niet.” Toen er loonbeslag werd gelegd, had ze nog ongeveer 20 euro te besteden in de week.

Overzicht in de chaos
Iedereen kan in de schulden komen, weet ze inmiddels. “Of je nu een baan hebt of niet, je hoeft maar even pech te hebben en het noodlot slaat toe.” Toen ze te horen kreeg dat SchuldHulpMaatje mensen helpt die financiële problemen hebben, besloot Cora in actie te komen. Ze werd gekoppeld aan een vrijwilliger, Petra. Samen met haar SchuldHulpMaatje keek ze al haar administratie na. Haar SchuldHulpMaatje hielp haar om overzicht te creëren in de chaos. “Het was een behoorlijke klus”, weet Cora. Nadat ze samen door alle administratie heen waren gelopen, legden ze contact met de schuldeisers. Juist om dit samen met iemand te kunnen doen, betekent veel voor mensen met schulden. Het Maatje helpt je om overzicht te krijgen en kijkt samen met je welke stappen er nodig zijn en of er bijvoorbeeld ook een schuldregeling met de gemeente getroffen kan worden.

Trek op tijd aan de bel
Dankzij de steun van het Maatje kreeg Cora weer controle over haar financiën. “Nu gaat het hartstikke goed: alles is geregeld, de jongens gaan goed, ik ga goed, we zijn een happy family.” Ze denkt dat het nu nog zo’n anderhalf jaar duurt voordat de laatste schulden zijn opgelost. “Dus het einde is in zicht.” Dan komt er zéker taart, dat weet ze nu al. “Dit heeft me jaren gekost, en heel veel grijze haren. Dus als het voorbij is, maken we er een feestje van.” Het belangrijkste advies van Cora voor mensen met geldproblemen? “Trek op tijd aan de bel. Als het water je éven aan de lippen staat…” Ze corrigeert zichzelf: “Je moet niet eens wachten tot het water je aan de lippen staat, want er kan heel veel geregeld worden, je moet alleen de weg weten. Ik wist de weg niet, maar Petra heeft me fantastisch geholpen. Dat gun ik iedereen!”

In deze video vertellen Cora en Petra hoe ze samen overzicht creëren in de financiële chaos.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.