Fokko: “Je hoeft je niet te schamen”

Fokko en SchuldHulpMaatje

Als er een brief op de mat valt en je begrijpt niet wat er staat, wat doe je dan? Leg je hem aan de kant of vraag je iemand om mee te lezen? Fokko heeft een harde les geleerd. Hij schakelt nu hulp in als dat nodig is.

Toen Fokko financiële problemen kreeg, maakte hij sommige post niet meer open. Maar hij vroeg ook niet zomaar om hulp. Vertrouwen in mensen had hij lange tijd namelijk niet. Dat zorgde ervoor dat hij in de schulden kwam. Hij heeft er hard aan gewerkt om zijn financiële sores op te lossen, inmiddels is hij uit de schulden. Soms krijgt hij nog ingewikkelde brieven binnen. “Als ik een brief niet snap, leg ik hem op tafel, pak ik mijn telefoon en maak ik er een foto van. Dan spreek ik bij Albert in: wat staat hier nu?”
Albert is de vrijwilliger van SchuldHulpMaatje met wie Fokko al een tijdje optrekt. Albert was er voor hem toen hij zijn schulden afloste, en hij is ook nu nog zijn Maatje. “Ik vind het mooi dat hij daarmee helpt. Anders zou ik met mijn rug tegen de muur staan.”

Dakloos
Al toen hij opgroeide, had Fokko een pittig leven: “Mijn jeugd was niet zo formidabel.” Op jonge leeftijd wilde hij het liefst zo snel mogelijk het huis uit. “Ik heb geen leuk leven gehad. Dan ga je gekke dingen doen”, vat hij samen. Hij werd uit huis geplaatst en ging “tehuis in, tehuis uit.” Hij zakte steeds verder af en raakte dakloos. “Dat is wel jammer”, zegt hij daar nu nuchter over. “Ik kwam in de schulden en dat was mijn eigen domme schuld, daar kom ik eerlijk voor uit.” Hij bestelde telefoons op zijn eigen naam om die te verkopen voor weinig geld. Dat geld gebruikte hij om drank te kopen. “Als ik maar aan centen kwam”, zegt hij. “Daardoor ben ik toen diep in de schulden gekomen.”

Teleurgesteld
Hij was niet meer in staat om zijn schulden af te betalen en op een gegeven moment stond er een deurwaarder op de stoep. Hij kon geen kant meer uit. “Toen ben ik na gaan denken: Fokko, dit gaat niet langer zo. Je moet hulp zoeken.”
Praten over geldproblemen is niet makkelijk voor veel mensen, laat staan vragen om hulp. Ook Fokko vond dat lastig. “Ik ben vaak teleurgesteld in mensen. Het kost mij heel veel moeite om mensen te vertrouwen”, zegt hij. “Vroeger hebben mensen veel beloofd, maar ze kwamen niets na.”

Trots
In Winschoten kwam Fokko bij de Voedselbank terecht. “Toen ben ik gaan zoeken naar hulp. Zo kwam ik terecht bij SchuldHulpMaatje.” Tegen zijn Maatje Albert zei hij vol overtuiging: “Op mijn 67e jaar wil ik van mijn schulden af zijn. En dat is me gelukt.”
Hij hoopt dat meer mensen die stap zetten en zich niet laten afschrikken door ingewikkelde brieven. “Heel veel mensen kunnen niet goed lezen en schrijven. Ik denk dat dat een heel groot probleem is in Nederland. Die mensen hoeven zich niet te schamen dat ze dat niet kunnen. Er zijn altijd instanties die kunnen helpen.” Hij is blij dat hij uit de schulden is. “Ik zeg weleens tegen mijn SchuldHulpMaatje: ‘Moet je luisteren, bedankt!’ ‘Nee’, zegt hij, ‘je hebt het zelf gedaan.’ Kijk, dan ben ik trots op mezelf.”

Fokko vertelt zijn verhaal in deze video.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.