Dorota naar een schuldenvrij leven: “Ik kreeg het gevoel dat ik weer kon ademhalen”

Dorota kreeg hulp van Maatje Nico

Ze kon alleen nog maar huilen, al deed ze tegenover de buitenwereld alsof er niets aan de hand was. Ondertussen groeiden de schulden van Dorota en had ze geen flauw idee hoe ze het tij moest keren. Totdat Maatje Nico in haar leven kwam.

De Poolse Dorota, nu 43, kwam jaren geleden naar Nederland omdat haar toenmalige vriend hier werkte en woonde. Ze vond al snel haar draai. Ze begon een eigen bedrijfje en had ook nog een baan in de Westlandse bloemenindustrie. Maar toen ging het mis en overkwam Dorota het een na het ander: haar relatie liep op de klippen, haar vader overleed, er werd bij haar ingebroken, ze kreeg een auto-ongeluk en werd ook nog werkloos. “Het was te veel voor me”, blikt ze terug. “Ik overzag het niet meer en had geen energie om me met geldzaken en administratie bezig te houden. Komt later wel, dacht ik. Bovendien, ik had er geen verstand van. Mijn vriend regelde die dingen altijd.”

Helemaal doorheen
Dorota betaalt haar huur en verzekeringen niet meer en haar schuld bij de Belastingdienst loopt razendsnel op. Ze krijgt aanmaning na aanmaning en durft al snel geen enkele brief meer te openen. Er komen deurwaarders langs. Dorota is op van de stress. “Ik zat er helemaal doorheen, was zwaar depressief. Af en toe had ik contact met de gemeente. Je moet naar een psycholoog, zeiden ze daar, maar waar moest ik die van betalen?” Toen ook de energie dreigde te worden afgesloten en de gemeente opnieuw contact met Dorota opnam, wezen ze haar op SchuldHulpMaatje.

Maatje Nico werd Dorota’s rots in de branding. “Ik was zo dankbaar dat er hulp kwam”, zegt ze. “Ik kreeg het gevoel dat ik weer kon ademhalen. We begonnen met het openmaken van alle brieven en alles te ordenen. Ik had geen idee hoeveel schulden ik had. Alleen al bij de Belastingdienst bleken die te zijn opgelopen tot 80.000 euro.”

Zelf oplossen
Al snel ontdekten ze dat deze schuld onterecht was omdat Dorota allang geen eigen bedrijf meer had. Door dit te bewijzen, bleef er uiteindelijk niets van deze schuld over. De andere schulden betaalde Dorota, die inmiddels via een uitzendbureau weer aan het werk was, beetje bij beetje af. De afdeling budgetbeheer van de gemeente hielp haar daarbij. Bijna drie jaar deed ze daarover, vanaf het begin gemotiveerd om de problemen die ze zelf had veroorzaakt ook zelf op te lossen.

Inmiddels zijn we drie jaar verder. In het leven van Dorota schijnt de zon weer. Ze kon onlangs zelfs op vakantie naar India. Ze heeft veel geleerd van de periode waarin het slecht ging. “Als ik nu thuis kom en er ligt een brief, maak ik hem open nog voordat ik mijn jas uittrek”, zegt ze. “Ik weet nog precies wat Nico zei toen hij voor het eerst bij me was: ‘Ik kom je helpen, maar je moet het zelf doen!’ Zo is het ook gegaan. Nico heeft me geleerd om zelfstandig te zijn, het zelf te kunnen.”

Praat erover
Dorota en Nico hebben nog steeds contact. Als er een ingewikkelde brief komt, pakken ze die nog samen op. Terugkijkend zou Dorota het liefst tegen iedereen die het maar horen wil willen zeggen: “Heb je geldproblemen? Trek aan de bel! Je hebt de neiging je te gaan isoleren, dat deed ik ook. Ik nam afstand van vrienden en sloot me op in huis. Doe dat juist niet, houd jezelf en anderen niet voor de gek. Praat erover!”

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.