Karel en Bert zijn bijna schuldenvrij

Karel en Bert met Maatje Amber

Op het moment dat Maatje Amber in het leven van Karel en Bert* komt, blijken ze een schuld van 18.000 euro te hebben. Samen gaan ze ertegenaan. Inmiddels is de schuld bijna weggewerkt. “Amber is echt een houvast voor ons.”

Als Karel (48) en Bert (63) een relatie krijgen, hebben ze allebei een persoonlijke lening lopen. Karel: “Je ziet dit, je ziet dat, en je wilt het kopen. Dat deden we op rekening of we sloten een extra lening af. Betalen komt wel, dachten we. Het overzicht was compleet weg en het liep uit de hand. Post durfden we niet meer open te maken.” Ondanks het feit dat Karel en Bert een gezamenlijk inkomen van 2800 euro hebben, krijgen ze hun boekhouding niet op orde.

Nul op rekest
Op een dag vordert de Belastingdienst hun auto. Karel en Bert worden op het matje geroepen bij familie. “Ons hele hebben en houden kwam op tafel. Erg confronterend.” Na het familieberaad meldt het stel zich bij het Wmo-loket in hun wijk. Ze worden doorverwezen naar de schuldhulpverlening, maar krijgen daar nul op het rekest. “Ons inkomen was te hoog, dus wij moesten het zelf regelen.” Probeer SchuldHulpMaatje, adviseert het Wmo-loket vervolgens.
Dat doen Karel en Bert. Ze krijgen Amber als Maatje. De samenwerking wordt hun redding, al was er in eerste instantie wel achterdocht: “We hadden verhalen gehoord van mensen die door een schuldhulpverlener nog dieper in de schulden belandden. En we dachten: alles goed en wel, maar moeten we hiervoor gaan betalen?”

Op een rijtje
Maar het vertrouwen in de deskundige (en gratis) samenwerking met Amber groeit snel. Nadat zij samen met Karel en Bert hun administratie op een rijtje zet, blijkt er een schuld van 18.000 euro te zijn. “Dat was heftig”, zegt Karel. “Ik zat met dichtgeknepen keel bij de gesprekken. Van mij hoefde het leven niet meer.”

Maar Amber, Karel en Bert pakken door. Het stel neemt contact op met de schuldeisers en komt tot afspraken. Inmiddels staan Karel en Bert nog maar zo’n duizend euro in de min. Karel: “We hopen binnenkort helemaal schuldenvrij te zijn. Dat voelt als licht aan het einde van een lange tunnel.” Amber komt nog maar af en toe langs, Karel en Bert kunnen haar bellen als het nodig is: “In no time geeft ze advies. Amber is echt een houvast voor ons.”

*De echte namen van Karel en Bert zijn bij de redactie bekend.
Dit artikel is met toestemming overgenomen van Petrus Magazine.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.