Vrijwilliger worden. Zet je in voor een nieuw begin

Help jij mensen met geldzorgen weer vooruit?

Eén op de vijf mensen in ons land heeft geldproblemen waar ze niet zelf uitkomen. Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje ondersteun je hen. Niet altijd makkelijk, maar je maakt écht verschil. Je helpt mensen weer grip te krijgen op hun geldzaken, zodat ze weer vooruit durven kijken en het leven wat lichter wordt. Zet jij je in voor een nieuw begin?
Ontdek wat voor Maatje jij bent of meld je aan!

Meld je aan als Maatje


Wat voor Maatje ben jij?

Als SchuldHulpMaatje help je hulpvragers grip te krijgen op geld. Er zijn allerlei verschillende SchuldHulpMaatjes. Dat is fijn, want er zijn ook allerlei verschillende mensen die hulp nodig hebben bij hun financiën. In onze Maatjestraining noemen we vier unieke rollen. Welke rol is jou op het lijf geschreven en wat past van nature minder bij jou? Ontdek wat voor Maatje jij bent.

Doe de test



Veelgestelde vragen

Je biedt hulp aan mensen met geldzorgen of schulden en helpt hen overzicht te krijgen in inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen. Samen maken jullie een plan om de problemen op te lossen. Je neemt het niet over, maar stimuleert om het zelf te doen. Je luistert zonder oordeel naar iemands verhaal.

We bereiden je goed voor met onze eigen driedaagse training, intervisie met andere Maatjes en een lokale coördinator die je kan helpen als het nodig is. Want mensen coachen naar zelfredzaamheid is niet altijd makkelijk.

Je plant zelf in overleg met de hulpvrager wanneer je jouw maatjeswerk doet. Bij de start gaan jij en de hulpvrager vaak een paar uur per week samen aan de slag. Later kost de begeleiding steeds minder tijd.

Het geeft Maatjes veel voldoening om anderen verder te helpen. Je komt in contact met allerlei verschillende mensen en hun uitdagingen in het leven. Daar leer je zelf ook veel van.

Je hoeft geen financieel deskundige te zijn om SchuldHulpMaatje te worden. Het is wel belangrijk dat jij je eigen financiën op orde hebt en geen strafblad hebt (dat toon je aan met een VOG). Voordat je start, volg je onze driedaagse training, zodat je de basiskennis hebt die nodig is om mensen te coachen hun financiën zelf te doen. Je neemt dus niet de financiën over van de hulpvrager. Tot slot is een luisterend oor voor het verhaal van de ander minstens net zo belangrijk als de financiële begeleiding.

• De coördinator van de SchuldHulpMaatje-locatie neemt contact met je op om kennis te maken.
• Als er plek is voor nieuwe Maatjes, plant de coördinator met jou een intakegesprek.
• Voor of na de intake volg je onze pré-learning: een online module, die je een goed beeld geeft van het werk als SchuldHulpMaatje en jouw eigen vaardigheden en valkuilen.
• Ben je hierna nog steeds enthousiast om Maatje te worden en is de coördinator dat ook? Dan meldt de coördinator je aan voor de driedaagse basistraining, in jouw eigen plaats of regio. Op dat moment vragen we ook met jouw toestemming de VOG aan.
• Na afronding van de training ontvang je jouw certificaat en koppelt de coördinator jou aan de eerste hulpvrager.
• Nu je van start bent, volg je regelmatig intervisie met de andere Maatjes en de coördinator en er zijn gezellige momenten voor ontmoeting met elkaar. Heb je vragen bij een situatie of loop je vast met de hulpvrager? Dan denkt de coördinator graag met je mee over wat nodig is om weer verder te kunnen. Je staat er dus niet alleen voor.


Meld je aan

Zet jij je in voor een nieuw begin? Help mensen met geldzorgen weer vooruit. Meld je aan als Maatje. Onze coördinator in jouw plaats neemt dan contact met je op.

Ik meld me aan als Maatje

Nog geen SchuldHulpMaatje-locatie
in jouw plaats?

Neem contact met ons op over het starten
van een SchuldHulpMaatje-locatie.

Lees meer