Jaarverslag: inzet op preventie werkt

omslag Jaarbericht 2017

Steeds meer huishoudens op tijd geholpen

SchuldHulpMaatje heeft in 2017 een methode ontwikkeld om mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken en effectief te helpen. Die inzet op preventie werkt, blijkt uit het SchuldHulpMaatje Jaarbericht 2017.   Het aantal mensen dat hulp zocht bij SchuldHulpMaatje is in het afgelopen jaar anderhalf keer zo groot geworden. Bij ruim driekwart van die hulpvragen was nog geen sprake van een traject van schuldhulpverlening. Dat zijn hoopgevende resultaten, aangezien schuldenpreventie de samenleving jaarlijks handenvol geld bespaart.

omslag Jaarbericht 2017

Persoonlijk leed

Het gaat goed met de Nederlandse economie en toch neemt de schuldenproblematiek niet af. Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft te maken met schulden. De mensen die het betreft, praten daar liever niet over. Een hulpvrager van SchuldHulpMaatje: “Ik wilde het zelf oplossen, de schaamte was groot. In het begin durfde ik niet eens met mijn maatje af te spreken op plekken waar andere mensen mij konden zien.” Voordat mensen hun schaamte hebben overwonnen en hulp inschakelen zijn de schulden hoog opgelopen, en daarmee ook het persoonlijke leed en de maatschappelijke kosten. Professionele schuldhulpverlening kost de samenleving namelijk veel geld, gemiddeld zo’n € 100.000 per traject.

Samenwerken noodzakelijk

“Preventie is in onze ogen de beste methode om het enorme schuldenprobleem terug te dringen,” zegt Peter Rijsdijk, algemeen directeur. Ook gemeenten erkennen in toenemende mate het belang van schuldenpreventie, maar komen er vaak nog niet aan toe om de kansen op dit terrein te benutten. Een goede samenwerking maakt het mogelijk om mensen met dreigende schulden op tijd te vinden, bereiken en helpen. “Onderzoek laat zien dat we dankzij onze samenwerking meer mensen kunnen helpen en vaak met betere resultaten op de langere termijn,” zegt Kees van Geffen, wethouder in Oss, in het jaarbericht over SchuldHulpMaatje.

Nieuwe methode vroegsignalering

SchuldHulpMaatje ontwikkelde met de gemeenten Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden in 2017 een  bruikbare methode van vroegsignalering. Met data-analyse is het mogelijk om in kaart te brengen in welke postcodegebieden het risico op schulden groot is. De bewoners in die gebieden krijgen via gerichte campagnes concrete adviezen om hun financiële huishouding gezond te maken.

Websites waar gerichte tips en tools worden geboden blijken goed te werken om mensen met dreigende schulden te helpen om in actie te komen. In 2017 werden 24.000 mensen op deze manier geholpen. Nog eens 8.300 hadden wat meer ondersteuning nodig en kregen persoonlijke begeleiding van een van de 1.800 deskundig opgeleide maatjes. Dat de inzet van vrijwilligers werkt, is al veel langer bekend. Uit onderzoek blijkt dat de kostenbesparing voor de samenleving vaak driemaal zo hoog is als de investering (Regioplan 2011). Dat SchuldHulpMaatje is gegroeid met zeven nieuwe locaties en 633 nieuwe getrainde maatjes is dan ook goed nieuws.

Aparte aanpak voor jongeren

Er zijn grote stappen gezet om ook jongeren preventief te bereiken. De website Moneyfit.nl blijkt een schot in de roos. Om jongeren ook offline te bereiken experimenteerden vier pilotplaatsen met diverse methoden. Ze waren bijvoorbeeld aanwezig op evenementen en organiseerden inloopspeekuren. Met de lessen die zij daaruit trokken kunnen de andere SchuldHulpMaatje-locaties hun voordeel doen. De pilot was mogelijk dankzij Fonds 21.

Onbetaalbaar

Voor de mensen die bij SchuldHulpMaatje hebben aangeklopt, is de hulp van de maatjes niet in geld uit te drukken. ‘Ik huilde van geluk toen ik John als maatje kreeg. Het is fantastisch dat hij me wil helpen bij mijn administratie. Hij is mijn steun en toeverlaat. Echt een kanjer,’ zegt K., die nog geen schulden had, maar niet wist hoe hij dat zo moest houden.

Joost Schelling, voorzitter Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland: “Wie zonder schulden weer op weg kan, ervaart concreet wat goedheid en genade betekent. Ik dank dan ook al onze vrijwilligers, medewerkers van het Landelijk Servicepunt, bestuursleden, betrokken kerken en organisaties, fondsen en landelijke en gemeentelijke overheden die ons werk mogelijk maken.”

In 2018 wil SchuldHulpMaatje de samenwerking met gemeenten en kerken intensiveren, om nog effectiever te kunnen inzetten op vroegsignalering. Want alleen samen lukt ‘t!

Download hier het SchuldHulpMaatje Jaarbericht 2017.

Ben jij op zoek naar hulp bij geldproblemen?

Geldproblemen hebben een enorme impact. Soms kom je er alleen niet uit. Wij willen je graag helpen. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen wij contact met je op.